Primitieve, ongevleugelde insecten

Franjestaarten

Franjestaarten is de verzamelnaam voor de “groep” primitieve, ongevleugelde insecten, waar zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes onder vallen.

Franjestaarten hebben hun naam te danken aan drie kenmerkende staartdraden. Ze bewegen zich voort door middel van slangachtige bewegingen. Franjestaarten zijn afgeplatte, lange insecten met drie aanhangsels aan het uiteinde van het lijf. De ogen van franjestaarten zijn klein en staan ver uit elkaar.

Doordat papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjes er bijna identiek uitzien, komt het regelmatig voor dat deze franjestaarten door elkaar worden gehaald. Ondanks dat franjestaarten op elkaar lijken, verschillen ze wel degelijk van elkaar.

Maak kennis met...

Zilvervisje

Het zilvervisje, ook wel suikergast genoemd, is gemiddeld 0,7 tot 1,52 cm. Net als papiervisjes zijn ze zilverachtig/grijs van kleur.

Zilvervisjes leven op vochtige donkere plaatsen. De kruipende insecten zitten het liefst in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Overlast van zilvervisjes merkt u daarom als eerst in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer en kelder.

Afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid kunnen zilvervisjes 2 tot 3 jaar oud worden. De optimale leeftemperatuur voor een zilvervisje is ongeveer 25 graden. Om in leven te blijven voeden zilvervisjes zich met name met granen, meel, stijfsel, lijm en/of papier. Daarnaast voedt het zilvervisje zich ook met schimmels, dode insecten en/of mijten.

Zilvervisjes kunnen veel schade aanrichten aan uw behang, kleding, foto’s en voedsel. Ze eten graag koolhydraten zoals zetmeel, cellulose en suikers. Gelukkig kunnen ze over het algemeen geen zichtbare schade aanrichten omdat ze meestal niet in grote getallen voorkomen.

Hou de temperatuur en luchtvochtigheid zo laag mogelijk. Daarnaast kunt u naden en kieren goed dichten.

Papiervisje

Het papiervisje, ook wel boekenvisje genoemd, is ongeveer 15 mm lang. Ze zijn te herkennen aan twee lange antennes aan hun kop en drie lange sprieten achter hun lijf. Het lichaam is bedekt met fijne schubben waardoor het papiervisje er voor ons grijs/zilverkleurig uitziet. Papiervisjes leven het liefst in droge ruimtes.

Afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid kunnen papiervisjes 7 tot 8 jaar oud worden. Eitjes van het papiervisje worden vaak in hoopjes afgezet.

Papiervisjes kunnen veel schade aanrichten aan papieren producten zoals documenten, boeken maar ook behang. Daarnaast zijn ze gek op synthetische producten zoals kleding en wandbedekking.

Papiervisjes ontwikkelen zich niet onder een temperatuur van 22 graden, u kunt dus zelf de temperatuur laag houden. Daarnaast verkleint u de kans op papiervisjes door uw huis regelmatig goed door te luchten. U kunt ook de brievenbus buiten plaatsen en post goed schudden voordat u het mee naar binnen neemt. Gaat u bestrijden? Doe dit voor een beter resultaat samen met uw buren.

Ovenvisje

Het ovenvisje is donkergrijs, gespikkeld en 0,6 tot 1,3 cm lang. Daarnaast is het ovenvisje meer behaard dan het zilvervisje en heeft het langere antennen en staartdraden. Ze bewegen zich voort met slangachtige bewegingen.

De eitjes van ovenvisjes hebben een hoge temperatuur en luchtvochtigheid nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Bij een temperatuur van 37 graden en 80% luchtvochtigheid ontwikkelen de larven zich binnen 2 tot 5 dagen.

Als larve vervellen ze 8 à 9 keer, een volwassen dier blijft vervellen, circa 60 keer. Ze kunnen wel 32 jaar oud worden onder optimale omstandigheden. Ovenvisjes hebben een hekel aan licht en stellen zich het liefst verborgen op.

Ze eten voornamelijk koolhydraten, voeden zich met granen, meel, stijfsel, lijm en papier. 

Ovenvisjes vreten aan papier, behang, boeken, zijde en synthetisch materiaal zoals kleding en wandbedekking. Ze zijn slecht voor de algehele hygiëne. Om overlast te voorkomen moeten naden en kieren gedicht worden na de bestrijding.

Geeft u liever de voorkeur aan het zelf bestrijden van ovenvisjes? Neem contact met ons op en vraag naar het bestrijdingspakket. Dit pakket bestaat uit 3 spuitbussen, 15 baitboxen en een gebruiksaanwijzing, waarin staat uitgelegd hoe u te werk dient te gaan.

Traas bellen!

Schakel Traas ongediertebestrijding in voor een behandeling bij overlast door franjestaarten. Traas voert de behandeling uit met een bestrijdingsmiddel. Deze bestrijdingsmiddelen zijn niet schadelijk voor huisdieren en mensen.