Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Bijen & imkerij

Afgelopen weekend op zaterdag 13 en zondag 14 juli heeft de 10e editie van de ‘landelijke open imkerij dag’ plaats gevonden. Door hun passie en inzet voor de bijen kunnen imkers heel veel vertellen over hun bijen.

Bijen zijn zoals je weet erg belangrijk voor de natuur, met name voor de tuinbouw. Dit komt door bestuiving waar zij voor zorgen. De meeste stampertjes gaan namelijk pas ontwikkelen zodra de eicellen bevrucht zijn, maar helaas maken alle bijen op dit moment een moeilijk tijd mee. Dit komt door het gebrek aan bloemen. Op de landelijke open imkerij dag, wordt hier veel aandacht aan besteed, want met bloemen en bijenhotels kunnen de bijen goed geholpen worden.

Dat honing van de honingbij afkomt is natuurlijk alom bekend, maar hoe komt het tot stand? In een natuurlijke bijenkorf leven rond de 50.000 bijen. En één bij alleen maakt maar 1/12e theelepel honing in z’n gehele leven. Heel het bijenvolk moet dus hard werken en vooral ook goed samenwerken om veel honing te kunnen produceren. Hieronder leggen we in een aantal stappen uit hoe honing wordt gemaakt.

 • De vrouwtjesbijen zuigen nectar uit de bloemkelken. De nectar slaan ze op in hun speciale honingmaag en deze raakt pas vol nadat ze 150-1500 bloemen hebben bezocht.
 • Zodra de honingzak vol zit, vliegt het bijtje terug naar de korf en braakt de nectar uit in de mond van de andere bij. Bij aankomst wordt ze namelijk opgewacht door alle andere werkbijen om haar af te lossen. Vervolgens geven de bijen de nectar naar elkaar over. De melkzuur in hun maag zorgt ervoor dat dit honing wordt.
 • De honing wordt door de bij in een honingraat opgeslagen. Dit bevat nog te veel vocht, maar door dat de bij gaat wapperen met haar vleugels verdampt het overtollige vocht uit de honing. Met een dekseltje bijenwas wordt de cel vervolgens afgedekt, omdat de honing niet direct wordt gebruikt. Zo kan de honing lang bewaard worden.

Honing wordt door bijen gemaakt, zodat ze in de winter kunnen overleven, want nectar is alleen in de zomer te vinden. Echter is de hoeveelheid honing die ze maken, meer dan wat ze zelf nuttigen. Zo blijft er honing over voor de mensen. Een leuk weetje: kristallisering van honing is de eindfase van honingontwikkeling. Door de honing in handwarme water te zetten, kan je het weervloeibaar maken.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn bijen harde werkers en weten ze allemaal hun eigen taak. Zo heeft het bijenvolk ook een bepaalde samenstelling.

 • De dar
  Dit is de ‘mannetjes bij’. Hij heeft geen angel en zijn enige taak is het bevruchten van een koningin. Tijdens de paring breekt zijn geslachtsdeel af en sterft de dar. Na de bevruchtingsperiode volgt de darrenslacht. Dit houdt in dat de darren worden verstoten of worden afgestoken door de werksters.
 • De werkster
  De werksters hebben 3 duidelijke taken, namelijk: het verzorgen van jonge larven, het verzorgen van de koningin en het halen van nectar & stuifmeel. Zodra deze taken vervuld zijn, dit is vaak na 6 weken, sterven de werksters.
 • De koningin
  Ze wordt éénmalig door verschillende darren bevrucht en doet daarna niets anders dan eitjes leggen. De koninginnen zijn groter dan de darren en werksters en worden vaak gemerkt door imkers om ze snel te kunnen herkennen. Dit merken wordt soms gedaan met een stift, maar kan ook gedaan worden door middel van gekleurde plaatjes. Ieder jaar heeft een bepaalde kleur.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: