Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Bijenhotels

Traas Nature Care heeft het beste voor met de wilde bij want dat is hard nodig. Zoals tegenwoordig al regelmatig in het nieuws is, is de Nederlandse wilde bij in gevaar. En dat terwijl ze cruciaal zijn voor onze voedselvoorziening.

De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is het gebrek aan voedsel en een goede plek om een nest te maken. Daarom geven wij u graag een uitleg over hoe u het beste voor de bij kunt zorgen zodat ze weer in populatie toe kunnen nemen.

Het is sowieso een goed idee om een bijenhotel te plaatsen, dat is niet alleen goed voor de bij maar ook leuk om samen met uw kinderen/kleinkinderen te maken en om het leven van de bijen van dichtbij te volgen.

Door gaten te boren in stukken hout en door holle stengels te bundelen en deze op een zonnige plek te hangen, kunnen diverse bijensoorten aangetrokken worden.

Tips voor het bouwen van een bijenhotel:

  • Neem een variatie van de gaten en stengels tussen de 3 en 8 mm
  • De boorgangen of stengels moeten aan 1 kant dicht zijn. Bij eventueel boren dus niet tot aan de andere kant van het hout boren. Bij gebruik van stengels plaats bijvoorbeeld aan de achterkant een houten plank of stop kleipropjes aan de achterkant.
  • Gebruik hard hout, zoals bijvoorbeeld es of beuk. Zacht hout is niet glad van binnen en daar houden bijen niet zo van.
  • Gebruik holle plantenstengels of stengels met een zachte binnenkant, bijen knagen deze zelf “leeg”. Neem bijvoorbeeld bamboe, riet of braam. Kunststof is minder geschikt, omdat de inhoud hierin snel gaat schimmelen.
  • Plaats het bijenhotel op een zonnige plek. Bijenhotels op het noorden of onder bomen worden bijna niet gebruikt.
  • Zorg voor een afdakje tegen het regenwater. Bijen houden namelijk niet van nattigheid.
  • Belangrijk is om tijdig de nestblokken of stengels te vervangen. Na verloop van tijd gaan die scheuren, krijgen schimmel etc. en dan zijn ze niet meer geschikt.
  • Zorg voor een omgeving met veel voeding met veel bloemen van het vroege voorjaar tot de nazomer. Bij diverse tuincentra zijn er speciale zakjes met zaad te koop om bijen naar je tuin te trekken, je kan hier ook bloemenzaadbommetjes van maken. Dit doe je als volgt:

Vul een kom voor de helft met aarde of tuingrond, voeg bloemenzaad toe in de kom enkneed alles net zo lang totdat de aarde en het zaad helemaal gemengd zijn, voeg eventueel wat water toe.

  • Maak van het mengsel een balletje of 10 ter grootte van een gehaktbal.
  • Laat de balletjes drogen en plant ze daarna in je tuin of op je balkon.

Mocht u nou geen behoefte hebben om zelf een hotel te bouwen,dan bouwt Traas Nature Care deze graag voor u. Bel voor meer informatie naar: 088 22 121 22.

Namens de bijen van Nederland, alvast bedankt voor jullie goede zorgen!

Catelijne Boer-Verkerk
Commercieel medewerkster

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn