Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Boktor

Het kan soms onduidelijk zijn als het over de boktor gaat. Er is namelijk niet iets zoals “de boktor”, er zijn heel veel verschillende soorten van de boktor. Gelukkig kunnen we deze soorten wel verdelen in 2 hoofdgroepen, namelijk de nathoutboorders en de drooghoutboorders. Met “de boktor” wordt vaak de huisboktor bedoeld, dit is de schadelijkste en meest voorkomende boktor, maar gelukkig zijn niet alle boktorren schadelijk.

In tegenstelling tot veel andere beestjes, heeft boktor een ontwikkeling van lange duur. Het kan namelijk 12 jaar duren voordat de boktor van ei tot volwassen boktor is ontwikkeld. Dit betekent ook dat hij wel 12 jaar lang je hout kan aantasten. Vooral met deze koude dagen is het fijn om wat warmte te creëren met behulp van de haard. Hier zit dan ook het gevaar, boktors zitten namelijk vaak in haardhout. Een goede controle voordat je het hout naar binnen brengt is dus geen overbodige luxe!

Hoe kan je herkennen of je last hebt van boktor? Ze zijn ’s avonds het meest actief en produceren dan een soort knagend / borend geluid. Ook is het te herkennen aan de ovale gaatjes van ongeveer 6-9 mm. Deze gaatjes worden ook wel uitvliegopeningen genoemd. Zodra de larve een volwassen boktor is geworden, kan hij door dit gaatje uitvliegen naar een andere plek om daar eitjes te leggen. Ze leggen wel 200 eitjes. Bij of onder de uitvliegopeningen kan ook zaagsel liggen, dit wordt boormeel genoemd. Als er zichtbaar sprake is van boormeel, dan weet je zeker dat er een boktorlarve actief is in het hout.

De huisboktor is zwart van kleur, heeft een langwerpig lichaam en een dekschild met grijze vlekjes. Een volwassen huisboktor is gemiddeld 1,2 tot 2,5 cm lang. De larve kan 3 cm lang worden en heeft crème achtige kleur.

Vaak wordt boktor ook wel verward met houtworm. Ondanks dat de signalen redelijk op elkaar lijken is er toch wel een duidelijk verschil. De uitvliegopeningen van de houtworm in plaats van ovaal en ze zijn ook wat kleiner dan de uitvliegopeningen van de boktor. Daarnaast kan de boktor het hout erger aantasten. De boktorlarve tast het hout namelijk tot aan de kern aan, hierdoor kunnen hele constructies kapot geknaagd worden. Dit leidt tot gevaar voor het pand. Houtworm tast het hout enkel aan onder het oppervlak.

Last van boktor? Wacht dan niet te lang en neem snel contact op met Traas. Wij sturen zo snel mogelijk een specialist bij u langs om een inspectie uit te voeren!

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn