Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups de eikenprocessievlinder of eikenprocessierupsvlinder (Thaumetopoea processionea),

Gedurende de winter overwintert de rups als pop in de bodem nabij een eik. Nadat uit de pop de vlinder te voorschijn komt gaat deze naar de top van een boom om, na te hebben gepaard, bij het jonge blad haar eitjes te leggen. De larve die hier uitkomt is een bladvretende rups die, zoals de naam al zegt, vooral op eiken voorkomt. In Nederland en Vlaanderen ontwikkelt de rups zich steeds vaker in zulke grote aantallen dat van een plaag gesproken kan worden. De processierups zit vooral in gesponnen nesten aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in lanen en parken. De nesten bestaan uit een dicht spinsel met vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen.

De rups worden vooral gevreesd vanwege de duizenden microscopische brandhaartjes die hij op zijn lijf heeft. Als de rupsen vervellen, worden de haartjes meegeblazen door de wind. Vervolgens gaan ze in kleren en haar zitten, waar ze voor irritaties aan luchtwegen, ogen en huid kunnen zorgen.

De eikenprocessierups is een echte plaag omdat hij erg moeilijk te bestrijden is. Eigenlijk heeft de rups maar een vijand: andere insecten zoals het lieveheersbeestje of de larven van de gaasvlieg. Deze insecten eten de rups graag op.

Daarnaast heeft ook nut om hele nesten te verwijderen, maar dat is geen alledaags klusje.

Wij, van Traas Ongediertebestrijding, hebben dé duurzame en milieubewuste oplossing! Deze perfect afgedichte ‘stofzuiger’ werkt zonder gif en zuigt niet alleen de processierups op, maar ook de haartjes. Deze worden opgevangen in een opvangbak, waar een speciaal filter zit zodat de haren blijven zitten. Dit om irritatie en jeuk bij mensen te voorkomen.

Hoe zorgen wij ervoor dat wij geen jeuk en irritatie krijgen? Onze bestrijders dragen ten eerste beschermde kleding en luchtkappen en komen zelf niet in de buurt van de processierups. De slang van de stofzuiger zetten zij bij het nest, als de haren vallen worden zij, samen met de rups, direct opgevangen in de opvangbak. Snel en effectief!!

Let op! Laat dit over aan een expert en ga niet zelf aan de slag met een eigen stofzuiger. Heeft u last van processierupsen, bel dan direct naar 088 22 121 22 of mail naar info@traas.nl. Wij staan voor u klaar!

Catelijne Boer-Verkerk

Commercieel medewerkster

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: