Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

De Franse veldwesp

Wanneer er gebeld wordt met de melding dat men een wespennest heeft, word er gevraagd of het om de gewone wesp of om de Franse veldwesp gaat.

Maar wat is nou het verschil?
De gewone wesp leeft samen met een grote groep, in één groot nest. Zo een nest kan wel uit 5000 wespen bestaan.

Limonadewespen

Wespen zijn eigenlijk heel nuttige dieren, wat je niet zou zeggen wanneer je ze ziet. Ze vangen insecten, die als voedsel dienen voor onder andere de jonge wespen.

Een nest geeft maar zelden echt overlast in het voorjaar. De wespennesten die in augustus aan het vervallen zijn, kunnen wel overlast veroorzaken, omdat ze dan op zoek gaan naar zoetigheid. En dus rond je oren vliegen, wanneer je lekker aan het genieten bent van een drankje in de zon.

https://images.e-vision.nl/naturetoday/images/optimized/cd49f222-4208-45d4-a74e-0346cf168ff1.jpg&h=350&w=870

De Franse veldwesp is, ten op zichtte van de gewone wesp, een heel ander soort wesp. De Franse veldwesp leeft in een nest met ongeveer 10 andere wespen. De kleuren komen vrijwel overeen met gewone wespen en ook de Franse veldwespen kunnen steken, verder zijn er weinig overeenkomsten. Franse Veldwespen nestelen vaak meerdere nesten onder dakpannen, terwijl de gewone wesp vrijwel nooit nesten naast elkaar heeft.

De Franse veldwesp is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, meer oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben. Daarnaast hebben zij groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen.

Franse veldwespen eten ook alleen maar insecten en zullen dus niet of nauwelijks voor overlast zorgen. Dit soort leidt een vrij onopvallend bestaan.

De nesten worden in het voorjaar gesticht door een koningin die heeft overwinterd. Vaak werken 2 of meer jonge (zuster)koninginnen samen aan eenzelfde nest. Uit die groep stichtsters ontwikkelt zich een rangorde, één van de dominantere vrouwtjes wordt uiteindelijk de nieuwe koningin en zal de meeste eieren produceren. De andere geïnsemineerde vrouwtjes worden gedegradeerd tot werksters. Daarna worden ook echte werksters voortgebracht die niet paren.

Verschillen van nest

Afbeeldingsresultaat voor franse veld wespen
Links: Gewone wesp, Rechts: Franse veldwesp

Prachtig he zo’n nestje!

Evi van der Graaf

Meer informatie over ongedierte

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn