Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

(Huis) boktor

Wist u dat de huisboktor één van de schadelijkste hout vernielende insecten is?

De larve van deze huisboktor is echter nog vervelender, deze brengt namelijk het meeste schade toe aan uw huis en interieur.

Wist u ook dat de boktor en zijn larves meestal te vinden zijn in “nieuw” hout. In hout van 75 jaar en ouder, komt u deze boktor bijna niet tegen (uitzonderingen daargelaten).

De ontwikkeling en leefwijze van de boktor

De volwassen huisboktor is gemiddeld 1.2 tot 2.5 cm lang, bruinzwart van kleur met 2 grijsachtige vlekken en dunne, lange poten. De larven hebben een lengte tot 3 cm en zijn geelachtig wit, met goed ontwikkelde kaken. Deze larven kan men af en toe horen knagen, vooral op warme zomerdagen. In juni tot en met september komen de kevers uit het hout om te gaan paren. Het vrouwtje legt vervolgens ongeveer 200 eitjes. Als de eitjes uitgekomen zijn, boren de larven zich meteen in het hout en maken daarin boorgangen met rafelige rand en 6 tot 9 mm, die geheel met boormeel gevuld worden en een ovale doorsnede hebben.

De houtoppervlakte is vaak rimpelig als gevolg van druk uit de boorgangen op het dunne bovenlaagje wat nog heel is gebleven. Normaal wordt de uitgang naar buiten al voor de verpopping uitgeknaagd.

Er blijft slechts een klein laagje hout aanwezig, waar de kever later een uitvliegopening knaagt. Om van ei tot volwassen boktor te ontwikkelen, kost 3 tot 11 jaar.

Schade en overlast door de boktor

Huisboktorren eten je hout tot in de kern toe op waardoor bv dikke dragende balken in enkele jaren compleet verpulverd worden met instortingsgevaar als gevolg.

Niet geverfde houten meubels en vloeren zijn ook smakelijk hapje voor de huisboktor.

Indien u dus denkt last te hebben van boktorren (u ziet boormeel en hoort “kloppende en/of knagende” geluiden, dan is het belangrijk zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.

Want u wilt toch niet nadenken over wat er allemaal mis kan gaan door toedoen van deze huisboktor en zijn larves?

Catelijne Boer-Verkerk

Meer informatie over ongedierte

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn