Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Last van een vliegenplaag?

Vliegenplagen kunnen overal voorkomen. Belangrijk is om te weten om welke vliegensoort het gaat. Er zijn diverse vliegen die tot een plaag kunnen ontwikkelen. Zo heb je de kamervlieg, klustervlieg, latrinevlieg, fruitvlieg, herfstvlieg etc. Elke vlieg heeft zo zijn eigen ontwikkeling en leefstijl.

Klustervlieg
De klustervlieg is een vlieg die in het najaar de gebouwen binnen komt om te overwinteren. Dit kan in zeer grote aantallen voorkomen, waardoor er overlast ontstaat. Ze zoeken dan een rustige plaats uit waar ze allemaal op elkaar kruipen om elkaar warm te houden. Vandaar de naam klustervlieg. In het voorjaar verlaat de vlieg de gebouwen waardoor er weer overlast kan ontstaan. Deze vlieg plant zich buiten gebouwen voor. Het vrouwtje zet haar eieren in een scheur of spleet in de grond af. De larven parasiteren op regenwormen: ze eten de worm van binnen uit op. In de zomer verpoppen de larven zich en kruipen na het pop stadium als volwassen vlieg de grond uit.

Latrinevlieg
Dit zijn kleine donkerkleurige vliegjes die zich ontwikkelen in rottend organisch materiaal. Denk hier bij aan mest hopen, composthopen of een lekke riolering. Om dit probleem op te lossen zal de bron weggenomen moeten worden.

Kamervlieg
De kamervlieg kan in de zomermaanden voor veel hinder zorgen. De ontwikkeling van deze vliegen vind plaats in rottend organisch materiaal, zoals in mest in stallen. De ontwikkeling van ei tot volwassen vlieg duurt gemiddeld 1,5 week. Het wijfje legt tussen de 600 en 2000 eitjes. Dus u begrijpt dat dit voor veel overlast kan zorgen.

Fruitvliegen
Fruitvliegen komen ook vooral in de zomermaanden voor. Deze vlieg ontwikkeld in gistend of rottend materiaal en komen veel voor in bierbrouwerijen, keukens en cafés. Het wijfje legt tussen de 400 en 900 eitjes. De tijdsduur tussen ei en een volwassen vlieg is ongeveer 10 dagen.

Bestrijding van vliegenplaag
De bestrijding is bij elke vliegensoort verschillend en is niet altijd nodig. Soms kan de vliegenplaag al opgelost worden door de bron weg te nemen. Indien u te maken heeft met een vliegenplaag is het verstandig om specialist in te schakelen.

Evi van der Graaf

Meer informatie over ongedierte

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: