Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Blog: Mieren wat moet je daar nou mee?

Ze worden ook wel aangeduid als harde werkers en zijn één van de meest voorkomende insecten op de wereld, namelijk mieren. Ze zijn voornamelijk actief in de zomer, maar hoe zachter de voorafgaande winter, hoe eerder ze tevoorschijn komen. En dat is iets wat we de laatste jaren steeds vaker zien gebeuren.

Zoals bij veel insecten hebben ook mieren een koningin. De mierenkoningin is te herkennen aan haar vleugels. Haar taak is simpelweg eitjes leggen en hierin nemen mannetjes de taak van voortplanting op zich. Dat is dan ook hun enige taak. Net als bij de wespen is er bij mieren ook sprake van werksters. De mierenwerksters hebben diverse rollen, zoals: soldaten, verkenners, verzorgers enzovoorts. Werksters zijn altijd onvruchtbaar. Enkel de koningin is vruchtbaar. De koningin is de vinden in het mierennest, daar leeft ze samen met de werksters die de eitjes verzorgen.

Ook bij mieren bestaan er verschillende soorten. Als we het hebben over “gewone mieren”, bedoelen we vaak tuinmieren. Dit is de meest voorkomende soort in Nederland. Daarnaast zijn er ook bosmieren en gewone steekmieren.

mieren in tuin

In de zomer (juli en augustus) hebben tuinmieren een bruidsvlucht. Dit houdt in dat de mannen en de jonge koninginnen uitvliegen om te paren. Hierna sterven de mannetjes.

Volwassen tuinmieren voeden zich met honingdauw van bladluizen of andere zoetigheden dat ze tegenkomen. Vaak zoeken ze naar plekjes waar de zon fel schijnt en maken ze daar een nest tussen tegels, in het gras of dichtbij muren.

Zoals al eerder in deze blog aangegeven, worden mieren ook wel aangeduid als harde werkers. Ze zijn vaak op zoek naar voedsel of druk in de weer om een nest te bouwen. Ondanks dat ze zo klein zijn, zijn ze ontzettend sterk. Leuk feitje: een mier kan gemiddeld 50x haar eigen gewicht tillen!

Meer over mierenbestrijding | Heeft u overlast van mieren? Bel dan 088-22 121 22 | Of vul ons contactformulier in!

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn
Traas preventieplan