Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Mieren

Mieren, wat moet je daar nou mee, behalve je er vreselijk aan irriteren dat ze in een mooie colonne over je keukenblad marcheren en je tuinpad ombouwen tot een scheef tegelpad. Eigenlijk geven ze meestal meer irritatie dan dat je er blij van wordt.

Het moment dat de nesten uitvliegen en je tuin letterlijk zwart ziet, is ook niet zo een vrolijk moment.

Maar weet je: als je je eens in de mier verdiept is het best een interessant beestje.

Er heerst echt een hiërarchie binnen de kolonie en ze hebben de boel allemaal strak voor elkaar binnen dat nest. Daar kunnen wij, mensen, nog best wat van leren.

De koningin heeft het echt voor het zeggen binnen de mierenkolonie. Soms zijn er meerdere binnen 1 nest. De grootste groep binnen de kolonie vormen de werksters en zij verdelen alle taken onderling. Dan heb je nog de mannen die maar voor 1 ding op deze wereld zijn gebracht, de voortplanting. Zij paren soms in de lucht met de koninginnen (waardoor er dus ook in bloembakken op 10 meter hoogte mierennesten kunnen ontstaan) of op het land en sterven dan gelijk. Dat is dan wel weer sneu.

Daarnaast zijn er veel soorten mieren die niet alleen voedsel verzamelen, maar kweken het ook zelf. Men zou zelfs kunnen zeggen dat een aantal soorten aan een soort landbouw zelfs veeteelt doet. Zo zuigt de (zwarte) wegmier graag de zoete afscheiding (honingdauw) van bladluizen op, en beschermt daarom de luizen met mierenzuur tegen vijanden als lieveheersbeestjes. Andere soorten gaan nog verder en brengen de luizen naar ondergrondse kamers met plantenwortels. Hier kunnen de luizen ongestoord sappen uit de plantenwortels zuigen en tappen de mieren de honingdauw bij de luizen af. Parasolmieren knippen delen van bladeren af en transporteren de bladeren naar het nest. Hier wordt in speciale groeikamers een bepaalde schimmel kweekt waarvan de mieren leven. Een kolonie telt al gauw 2 miljoen mieren, die binnen 24 uur een boom volledig kunnen ontbladeren.

Mieren kunnen van grote invloed zijn op de planten en dieren in een ecosysteem. Welke invloed mieren hebben en hoe groot die invloed is, hangt af van het soort mier en het ecosysteem waar de mieren aanwezig zijn.

Maar wist u bijvoorbeeld ook dat:

  • Mieren helpen bij het bestrijden van schadelijke insecten
  • Mieren kunnen zaden verspreiden
  • Mieren een belangrijke rol in de voedingsstoffenkringloop spelen
  • Mierennesten bieden onderdak aan andere dieren
  • Sommige rovende geleedpotigen, zoals bepaalde soorten wantsen maar ook spinnen, sprekend op mieren lijken, om zo onopgemerkt op mieren te kunnen jagen
  • Een effectieve en toegelaten bestrijding tegen mieren in de tuin is er eigenlijk niet is. Pas op het moment dat de mieren binnen komen, is er een toegelaten bestrijding mogelijk.

Wanneer u vermoedt dat er in uw woning zich een nest bevindt van (tropische) mieren, adviseren wij het nest te laten bestrijden door een professionele bestrijder. Vóór begonnen zal worden met de bestrijding, zal vaak eerst gekeken worden naar de soort mier om deze op de juiste manier te kunnen bestrijden. Daarnaast zal ook gekeken worden of er eventueel satellietnesten aanwezig zijn.

Doordat Traas Ongediertebestrijding een landelijke dekking heeft, kunnen wij uw mierenoverlast snel en vakkundig bestrijden door heel Nederland!

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: