Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Ratten

Wanneer we spreken van ratten in het algemeen, hebben we het vaak over de bruine rat. Echter zijn er wereldwijd rond de 500 verschillende soorten ratten. In Nederland zijn de bruine rat en de zwarte rat het meest voorkomend. De zwarte rat is wat zeldzamer, maar ook steeds meer in opkomst in Nederland.

Eén ding hebben alle ratten gemeen, ze zijn niet heel bevorderlijk voor de gezondheid van mens en huisdier. Ratten zijn namelijk dragers en overbrengers van ziektes en bacteriën. Dat is niet de enige schade die ratten kunnen aanrichten. Ze brengen ook knaagschade met zich mee, wat in sommige gevallen kan leiden tot kortsluiting.

Door het zo netjes mogelijk te houden in huis en geen vuilnis rond te laten slingeren verklein je de kans op ratten in huis.

Bruine rat
Met een bijnaam als rioolrat, kun je je vast wel voorstellen dat de bruine rat niet erg goed bekend staat. Ze worden vaak aangezien voor de overbrengers van de pest, maar niets is minder waar, dit waren de zwarte ratten. En deze 2 soorten ratten zijn wel degelijk verschillend van elkaar.

De bruine rat is een alleseter, maar zoals velen hebben ook zij hun voorkeur. Ze hebben namelijk het liefst fruit, groenten, vlees/vis en noten.

De bruine rat leeft in groepen, waarvan er eerst één rat vanuit het nest op onderzoek uit gaat. Deze rat gaat erop uit om de buurt te verkennen, dit wordt ook wel zekeren genoemd. Pas als de kust veilig is gaan de andere ratten mee. Eén van de talenten van de bruine rat: zwemmen. Bruine ratten zijn hele goede zwemmers en kunnen zich dus ook door water voortbewegen.

Gemiddeld werpen bruine ratten 4 tot 7 keer per jaar en krijgen per worp 8-12 jongen. Hierdoor nemen rattenpopulaties enorm toe. Met dit als reden is het ook erg belangrijk om tijdig in te grijpen wanneer en (sporen van) bruine ratten gesignaleerd wordt. De bruine rat kan zelfs door een opening van maar 15 mm, een klein kiertje of opening is dus al genoeg.

Zwarte rat
Zwarte ratten, ook wel pestratten genoemd, zijn ware acrobaten. Ze klimmen, springen en bewegen zich liever voort via kabels dan over de vloer. In tegenstelling tot de bruine rat, kan de zwarte rat niet zo goed zwemmen en doet dit dan ook niet zo graag, maar met zijn klimtalenten heeft hij weer andere specialiteiten. Deze ratten leven graag hoog en droog en vanwege hun tropische roots hebben ze behoefte aan warme gebouwen om te kunnen overleven. De bijnaam pestratten hebben ze te danken aan de Middeleeuwen, toen bracht de zwarte rat de pest over op de mens. Nog steeds bestaat de kans dat de zwarte rat ziektes en bacteriën overbrengt op mens en (huis)dier.

Ook de zwarte rat is een alleseter, maar heeft een voorkeur voor granen en zaden. Ze zijn erg intelligent en argwanend wat het moeilijk maakt om ze in de val te lokken. Vaak leven ze in groepen van 20-60, waarvan 1 mannetje het voor het zeggen heeft. Soortgenoten die niet tot dezelfde familie/groep behoren, worden niet getolereerd. Dit leidt vaak tot gevechten.

De zwarte rat kan 3 à 6 nesten per jaar krijgen en 6-10 jongen per nest.Ook bij tekens van de zwarte rat is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen of hulp in te schakelen.

Bernice Balendiran

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: