Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Vleermuizen

Vleermuizen komen vaak voor in griezelverhalen, denk bijvoorbeeld aan de vergelijking met vampiers en de rol van de vleermuis bij Dracula. Echter is dit geheel onterecht. Vleermuizen zijn absoluut niet griezelig en ook niet echt gevaarlijk. Uiteraard zullen ze bang worden bij bedreiging en kunnen ze dan bijten, maar ze vallen je niet zomaar aan. Vleermuizen drinken ook geen bloed, echter is er wel één soort die dat doet. Deze wordt ook de vampiervleermuis genoemd en leeft alleen in Zuid-Amerika en drinkt vooral bloed van vee.

De vleermuis is de enige zoogdier die kan vliegen en behoort, in tegenstelling tot zijn naam, tot de apenfamilie. Vleermuizen behoren tot beschermde diersoorten en deze mag je dus niet zonder toestemming van de overheid verstoren. Verjaag ze dus vooral niet als je ze in de avond of nacht ziet vliegen. Ze zijn namelijk ook nog eens handig. Deze nachtbrakers jagen in het donker op muggen en andere insecten zoals vliegen en nachtvlinders. Een hoop minder muggenbulten dus!

De vleermuizen zitten overdag vaak in kolonies in hun schuilplaats. Hiervoor zoeken ze donkere, warme en vochtige plekken op. Vaak zijn ze dan ook te vinden in grotten en holle bomen. Doordat ze niet zo goed tegen het felle daglicht kunnen, komen ze pas in het donker tevoorschijn. Zoals bij veel dieren gaan ook de vleermuizenmannetjes op zoek naar vleermuizenvrouwtjes om te paren. Echter verliest de mannetjes vleermuis na de bevruchting zijn interesse en is dus niet echt meer in beeld bij de verzorging en opvoeding van het kind. Hier mist moeder vleermuis niks aan, want als zij op zoek moet naar voedsel, dan passen de andere vleermuizenmoeders op haar kind. Net zoals bij mensen in principe. Vleermuizenmoeders krijgen per jaar vaak maar één baby.

In Nederland zijn er 21 soorten vleermuizen aangetroffen, waarvan er 7 veelvoorkomende zijn. De meest voorkomende soort is de gewone dwergvleermuis. In tegenstelling tot de gewone dwergvleermuis komt de ingekorven vleermuis weer heel weinig voor. De kleinste soort is de hommelvleermuis, deze is maar 3 cm groot, maar met gespreide vleugels een stuk groter. Namelijk 16 cm. Dit is een groot verschil met de allergrootste soort vleermuis, namelijk de vliegende hond. Deze soort kan met gespreide vleugels wel 1,80 m zijn.

Wist je dat…

..vleermuizenpoep erg kostbaar is? Dit wordt door boeren gebruikt om het land mee te bemesten.
..de vleermuis in China een gelukssymbool is?
..een volwassen vleermuis met gemak 1.000 insecten per uur kan eten?
..een vleermuizenkolonie soms uit wel 500 vleermuizen kan bestaan?

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn