Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Vliegen

Er zijn talloze verschillende soorten vliegen, allemaal verschillend in grootte, kleur of leefwijze, maar als we het over vliegen in het algemeen hebben, spreken we vaak over huisvliegen of kamervliegen. En zelfs tussen die twee soorten vliegen zit nog verschil.

Kamervlieg
Ook wel de “kleine” kamervlieg genoemd en vaak aangezien voor de huisvlieg, maar de huisvlieg is wat groter. De kamervlieg wordt namelijk maar 3 tot 6 mm groot. Ze hebben een bruinige kleur enkomen vaak af op eten en lusten dan ook zo goed als alles. Als ze het maar vloeibaar in kunnen nemen.

Voor het leggen van eitjes zoeken ze echter wel een speciale plek op. Het liefst in de buurt of in rottend / vochtig materiaal. Per keer kan een kamervlieg rond de 50 eitjes leggen en deze veranderen na 1 tot 3 dagen alweer in larven.

Huisvlieg
De huisvlieg is wat groter dan de kamervlieg, namelijk 6 tot 8 mm. Van kleur is deze vlieg bijna helemaal zwart met grote roodbruine ogen. Ze zitten graag op verwarmde plekken en kunnen zich het hele jaar door voortplanten.

Een eitje verandert in 12-36 uur in een larve. De larven van een huisvlieg worden made genoemd. De huisvlieg kan maar 16-24 dagen oud worden (onder ideale omstandigheden). Ook de huisvlieg treed een huis binnen op zoek naar eten, daarom komen ze vaak op vlees en vis af.

Latrinevliegjes
Wat minder bekend zijn de kleine latrinevliegen. Ze worden ook wel rioolvliegjes of motmuggen genoemd, maar eigenlijk zijn motmuggen wat anders, al hebben ze wel een soortgelijke leefwijze. De Latrinevlieg wordt ook wel eens verward met de fruitvlieg, omdat beide soorten vliegen klein van stuk zijn.Deze vliegjes zitten meestal op ramen en deuren, omdat ze juist graag naar buiten willen.

Vochtproblemen zoals een defecte afvoer of riolering kunnen zorgen voor een grote hoeveelheid latrinevliegjes in huis. Ze zijn donker van kleur en hebben hartvormige vleugels. Bij deze vliegen is het vooral belangrijk dat de oorzaak wordt aangepakt voordat er wordt gedacht aan bestrijding.

Fruitvliegjes
Fruitvliegen, azijnvliegjes, bananenvliegjes… allemaal verschillende benamingen voor dezelfde soort vlieg. De komst van deze mini vliegjes is een probleem waar velen weer aan moeten geloven in het voorjaar. Het begint allemaal met het weggooien van rottend fruit en groente, maar zelfs dat geeft geen garantie.Zelfs schoonmaakmiddelen met een zoete of fruitige geur kan de fruitvliegjes aantrekken.

Waar vaak niet aan gedacht wordt is dat er ook voedselresten achter blijven onder de stop van de gootsteen, ook hier kunnen ze op af komen.Tip: Zet een kruidenplantje naast je fruitmand. Fruitvliegjes houden niet van deze geur en mijden het liever. Bijvoorbeeld basilicum of dille, maar ook lavendel werkt goed.

Bernice Balendiran

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: