Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Zwam

Zwam is de verzamelnaam voor verschillende soorten paddenstoelen. De zwammen die wij in de praktijk tegenkomen zijn de huiszwam en de kelderzwam.

Uiterlijk huiszwam
De huiszwam bestaat uit het vruchtlichaam, schimmeldraden en sporen. Het vruchtlichaam is cirkelvormig tot maximaal 1 meter doorsnede en een dikte van ongeveer 1 cm. De kleur is bruin en de randen zijn wit. De doorsnede van de schimmeldaden is zeer klein, 0,0016 mm.

Soms zijn aan de oppervlakte van het hout schimmeldraden zichtbaar als witte vlokken.

Wanneer sporen in grote aantallen aanwezig zijn, zijn ze roodbruin van kleur, elliptisch van vorm en zeer klein. We spreken dan wel van bruinstof.

Ontwikkeling van huiszwam
De sporen van de huiszwam komen tot ontwikkeling op hout dat minstens 20% vocht bevat.

De schimmeldraden dringen tot diep in het hout door. Ook ontwikkelen zich schimmeldraden op hout en muren, hier is de huiszwam van afhankelijk omdat er vocht via schimmeldraden over grote afstand getransporteerd kan worden naar het vruchtlichaam. De optimale ontwikkelingstemperatuur is 23 °C.

Oorzaak van zwam
Er kunnen diverse oorzaken zijn voor het ontstaan van zwam. Zwam heeft vocht, hout en warmte nodig om te kunnen ontwikkelen. Vaak is overmatig vocht wel de hoofdoorzaak van zwam.

Dit kan komen doordat er ventilatieroosters dicht worden gemaakt, omdat de houten vloer koud is, of omdat het tocht.

Ook het plaatsen van een aanbouw kan tot problemen lijden omdat dan ook een aantal ventilatie roosters afgesloten worden waardoor er wel ventilatie, maar geen circulatie aanwezig is.

Ook kan het zijn dat het grondwater erg hoog staat of dat er een lekkage is. Om de oorzaak van zwam te achterhalen is er een inspectie nodig.

Evi van der Graaf

Meer informatie over ongedierte

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: