Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Zwam

Zoals vele andere problemen kent ook de zwam verschillende oorzaken. En ieder probleem kan ook weer op verschillende manieren opgelost worden. Daarom is het belangrijk dat er eerst goed wordt uitgezocht wat de oorzaak is, zodat er een oplossing/aanpak bedacht kan worden die daar het beste bij past. En dat is zo makkelijk nog niet.

Laten we de verschillende oorzaken eens nalopen en laten we dan eens beginnen met grondwater. Dit kan namelijk een oorzaak zijn van zwammen. Door een probleem met het grondwaterpeil kan hout in de woning vochtig raken waardoor deze aangetast kan worden door zwam. Wanneer een te hoog waterpeil het geval is, wordt er bijvoorbeeld een drainage rond de woning aangelegd. Zo kan het overtollige water afgevoerd worden.

Uiteraard zijn er nog meer oorzaken, bijvoorbeeld een lekkage. Bijvoorbeeld eentje die is ontstaan in een dakgoot, het riool of hemelwaterafvoer. Deze lekkage moet dan natuurlijk gedicht worden.

Doorslaand vocht kan ook een oorzaak zijn van zwamaantasting. Hierbij is de meest gebruikte oplossing het impregneren van de gevel tegen vocht.

We hebben al verschillende vormen van vocht behandeld in deze blog, maar optrekkend vocht nog niet. Doordat het vocht naar boven wordt gezogen, kan het zijn dat de vloerbalken of planken in aanraking komen met vocht. In dit geval zal er geïnjecteerd moeten worden. Op deze manier ontstaat er zo dicht mogelijk boven het grondniveau een waterdichte sperlaag.

Wat onze specialisten ook vaak tegenkomen zijn roosters die afgedicht zijn om bijvoorbeeld kou tegen te gaan. Ventilatie en circulatie nemen namelijk vocht weg, en als dit niet gebeurt kunnen vochtproblemen voorkomen. Geen ventilatie of circulatie betekent op termijn dus zwam en rot. Hierdoor zal de draagkracht van het hout snel verminderen en zelfs voor inzakking/doorzakking kunnen zorgen.

Uiteraard kunt u ons vragen om een inspectie uit te voeren. Daarbij bieden wij aan de hand van bevindingen ook preventieve maatregelen aan ter voorkoming van zwam. Want je weet wat ze zeggen….. beter voorkomen dan genezen!

Bernice Balendiran

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: