Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Zwambestrijding

Zwam en bruinrot floreren in vochtig ruimtes

De huiszwam is een in Nederland veelvoorkomende aantasting van de houtendelen van het woonhuis. De oorzaak van het ontstaan van een zwamaantasting is vaak een te hoge vochtigheidsgraad van hout. Vocht is voor de zwam dan ook van groot belang voor de ontwikkeling.

Leefwijze en ontwikkeling

Zwam kan voorkomen op alle soorten hout. De optimale temperatuur voor de ontwikkeling van huiszwam is +/- 21 graden. Behalve hout kunnen ook papier, textiel en koolhydraat bevattende materialen, zoals aardappelen worden aangetast. Hoewel zwam de muren niet aantast kan deze er wel door heen groeien.

Verspreiding

Zwam is schadelijker dan de meeste mensen denken. In het slechtste geval kan de zwam de houtconstructie binnen een korte tijd (+/- 1 maand) zelfs onherstelbaar verzwakken. Daarnaast is het zo dat zwam een ideale voedingsbodem vormt voor de bonte knaagkever.

Enkele voorbeelden waardoor zwam zich eenvoudig kan verspreiden is d.m.v. luchtstroming of insecten. Als deze vervolgens terecht komen op hout wat niet duurzaam is, zoals bijvoorbeeld eiken-, grenen of vurenhout en het daarnaast ook nog eens te vochtig is, is aantasting een feit.

Schadelijkheid

De meest voorkomende schade die aangericht wordt door huiszwam is (vaak) bruinrot (zie foto). Zwam aantasting kan vastgesteld worden, wanneer het (natte) hout verkleurt en bruin wordt. Tevens zal het aangetaste hout zacht worden (houtrot), waardoor de draagbalken hun draagkracht zullen verliezen, waardoor de vloeren kunnen doorzakken. Daarnaast kan het hout, met de nerf van de hout mee of loodrecht op de nerfrichting scheuren gaan vertonen.

Preventie

Indien u (denkt) zwam aantasting te hebben. Neem dan zo spoedig contact met de Traas vestiging bij u in de buurt. Onze vakmensen weten exact hoe ze uw zwam probleem het beste kunnen oplossen en zullen u van een gepast voorstel doen om u van het zwam probleem te verlossen.

Verzorging van het hele pakket

Traas Building Care verzorgt het gehele pakket van advies tot en met afwerking en nazorgcontroles. Ook kunt u kiezen voor een periodieke inspectieovereenkomst. Eén of twee keer per jaar worden kruipruimtes en balkkoppen nagezien. Tijdige signalering van nieuwe aantastingen scheelt immers enorm in de kosten!

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over zwambestrijding klik dan hier of neem contact op met de Traas vestiging in uw regio.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn
Traas preventieplan