Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Angst en werkweigering bij vuilverbranders door de Eikenprocessierups

  • donderdag 11 juli 2019

De Eikenprocessierups is de laatste weken een veelvoorkomend onderwerp in de media. De rups heeft tv, radio, internet en social media compleet in de ban. Veel verhalen, maar ook ontzettend veel klachten. Zo komt het voor dat steeds meer onbekwame mensen de bestrijding gaan uitvoeren, zonder dat ze echt weten waar ze mee bezig zijn. De zogeheten “cowboy bestrijding”. De eikenprocessierups trekt niet alleen veel aandacht, maar wekt ook veel angst op bij de mensen. Zo ook bij vuilverbranders.

De NVWA zou volgens Cumela vuilverbranders hebben aangewezen voor de verbranding van eikenprocessierupsen. Echter weigeren de vuilverbranders dit werk uit te voeren doordat ze bang zijn voor het mogelijk gevaarlijke effect op hun personeel. De rupsen worden namelijk in zakken aangeleverd en de verbranders zijn erg bang dat de zakken zullen scheuren. In dat geval zouden de vuilverbranders blootgesteld worden aan de rupsen en de brandharen die zij afschieten in geval van bedreiging. Dit levert jeukende bulten en plekken op, maar in ergere gevallen ook koorts, misselijkheid en duizeligheid. Hier kan een mens dus erg ziek van raken.

Als oplossing wordt er gedacht aan andere verpakkingen voor de rupsen. Een verpakking dat wellicht wat minder risico heeft op scheuren of kapot gaan.

Bron: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/07/08/vuilv...

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: