Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Bonte knaagkever al sinds jaren 50 bekend bij Gemeente Súd-Fryslân

  • vrijdag 4 oktober 2019

De instabiel geworden eikenhouten draagconstructie heeft er toe geleid dat de toren van het stadhuis in Bolsward afgelopen zaterdag ontmanteld moest worden. Dit alles valt te wijten aan de bonte knaagkever.Echter werd dit wel veel te laat bekend gemaakt, volgens oud-woordvoerder van de gemeente Bolsward en historicus Willem Haanstra. Sinds de jaren 50 was het probleem van de knaagkever al bekend, maar toen werd er helaas niets aan gedaan.

Volgens Haanstra werd er meer aandacht besteed aan de uitbouw dan aan het monument zelf. Maar ook wegens gebrek aan de gemeentelijke middelen voor een grote renovatie toendertijd.Daarnaast kon de kever ook niet bestreden worden met de behandeling.Volgens het hoofd van het bouwteam zou dit hetzelfde zijn als dweilen met de kraan open.

Gemeente Súdwest-Fryslân geeft wel toe dat ze van de sporen af wisten, maar geven aan dat er uit onderzoek is gebleken dat er weinig tot geen activiteit te zien was. Pas toen er plannen werden gemaakt om het stadhuis te restaureren, kwam ook de schade van de bonte knaagkever naar voren.

De Gemeente hoopt met deze restauratie voor de komende 50 jaar klaar te zijn, maar zijn er wel van bewust dat de kever terug kan keren. Voor de restauratie worden namelijk de oorspronkelijke materialen van de toren gebruikt.

Bron: https://nos.nl/artikel/2304313-gemeente-wist-van-bonte-knaagkever-in-toren-bolsward.html

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn