Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

De schade van knaagdieren

  • dinsdag 25 februari 2020

Dragers en eindgastheren

Dat ratten en muizen ziektes met zich meedragen is over het algemeen wel bekend, maar wist u ook dat ze zoönosen kunnen verspreiden? Nu denkt u misschien zoönosen, wat zijn dat dan? Zo worden infecties genoemd die van dier op mens overgedragen kunnen worden. Dit bleek uit het onderzoek van Inge Krijger, dat uiteindelijk leidde tot haar promotie aan de Wageningen Utrecht.

Voor dit onderzoek maakte Krijger gebruik van knaagdieren die gevangen waren op en rond boerderijen. Met name varkensboerderijen. Hier werden verschillende bacteriën gevonden.

Onder meer de volgende bacteriën:

Inge Krijger heeft wel het vermoeden dat de knaagdieren nog meer overdraagbare ziektes met zich meedragen, maar dit heeft Krijger niet getest.

Toxoplasma

Toen de varkens op gezondheid werden getest kwam naar voren dat een aantal varkens antilichamen tegen toxoplasma hadden. Dit was terug te herleiden naar de varkenshouderij waar de varkens in eerste instantie vandaan kwamen. De test werd uitgevoerd op 5 “schone” varkensbedrijven en op 5 besmette. Bij geen enkele ware er ratte aangetroffen met Toxoplasma.

Zwerfkatten

Ook op Texel werden geïnfecteerde ratten getest. Deze ratten waren gevangen in een recreatiegebied met een zwerfkattenprobleem. Uit dit onderzoek is dus gebleken dat ratten wel “drager” kunnen zijn van Toxoplasma, maar geen eindgastheer. Dat zijn de katten namelijk. Hoogstwaarschijnlijk zijn de bovengenoemde varkens in aanraking geweest met besmette katten.

Leptospira

Deze bacterie veroorzaakt hoge koorts, braken en mogelijk ook nierontsteking. Dat dit veel bij bruine ratten voorkomt was al bij veel mensen bekend, maar Krijger vond deze bacterie ook bij andere muizen- en rattensoorten. Via de urine verspreidt de bacterie zich via drinkwater van het vee. Uit het onderzoek bleek dat de leptospira zich verder had verspreid dan in eerste instantie verwacht.

Terugkerende muizenschade

Echter zorgen knaagdieren niet alleen voor ziektes, ze veroorzaken nog wel meer soorten schade. Zo vreten ze namelijk veel gras en wortels aan. Veel percelen zijn kaal gevreten en bevatten een groot aantal holletjes. Dit vindt voornamelijk in de winterperiode plaats. Tijdens deze periode ligt de grasgroei stil, maar zijn de muizen nog wel actief.

De muizenuitbraken vinden veelal plaats bij veen- en kleigebieden. Om die reden is de provincie Friesland in samenwerking met Altenburg en Wymenga een project gestart om muizenschade via satellietbeelden in beeld te krijgen. Zo kan worden vastgesteld waar en wanneer de terugkerende muizenuitbraken plaatsvinden, wat voor de boeren erg van belang is. De gegevens over de muizenstand zijn te bekijken via de muizenmonitor.

Bron:
www.agriholland.nl (Muizenschade in beeld via satellietbeelden)
www.agriholland.nl (Knaagdier op boerderij is bron van op mens overdraagbare ziektes)

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn