Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

De wespenbestrijder heeft een drukke zomer: laat het aan professionals over

  • vrijdag 9 augustus 2019

Een wespennest met de omvang van een skippybal. Ze bestaan, weet directeur Bastiaan Meerburg van Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen in Wageningen. Deze maand moet op veel plekken in het land rekening worden gehouden met flinke overlast van de vliegende en zoemende insecten. Ter geruststelling: in de noordelijke regio’s lijken de populaties wespen zich te verhouden tot voorgaande jaren, maar vanuit de Achterhoek en de Veluwe komen al enige tijd meldingen van ongekende aantallen nesten. En extreem grote nesten in skippybalformaat, met 5000 tot 10.000 wespen, ontstaan niet zomaar. “Dat gebeurt alleen op plekken waar ze een hele tijd ongestoord hun gang hebben kunnen gaan. Die heb je echt niet na een nacht in je schuurtje.”

Paniek is niet nodig, bezweert Meerburg. De beesten steken vrijwel alleen als ze zich bedreigd voelen of het nest wordt belaagd. “Wij kennen hier in Nederland met name de gewone wesp of Duitse wesp. Die houdt echt van zoetigheid en noem ik ook wel vaak de limonadewesp. Indrukwekkender zijn de Europese Hoornaars. Maar dat zijn echt ‘gentle giants’”.

Bij de bestrijding van de wesp moet volgens Meerburg worden bedacht dat de beesten veel muggen en vliegen wegvangen. “Daar houden mensen doorgaans ook niet van.” Wanneer van werkelijke overlast geen sprake is, is zijn advies dan ook vooral om de nesten te laten zitten.

De koninginnen hebben dit voorjaar hun eitjes gelegd. Volgende maand vliegen ze weer uit en zoeken ze een nieuwe plaats om te overwinteren en een nest te bouwen. Een beschutte plek, in een spouwmuur, onder een dak of in een schuur zijn favoriet. Het is raadzaam om de bestrijding aan professionals over te laten, stelt Meerburg. “Je kunt voor je eigen veiligheid beter een paar euro uitgeven dan dat je van je ladder dondert, als de wespen hun nest uitvliegen.”

Zeker tien adressen gaat hij dagelijks langs. Bart Renkema van bestrijdingsbedrijf Traas is er druk mee. Net als vorig jaar. Ook de afgelopen, zacht winter is goed geweest voor de insecten, weet hij. De ene klus neemt meer tijd dan de andere. Een nest in een spouwmuur is vaak vlot behandeld. Het mengsel van kalkpoeder en gif doet zijn werk snel. Lastiger is het als een nest hoog in bomen zit. “Met drones wordt dan vaak gekeken of er geen andere soorten – of bijen -in de buurt zijn die juist niet moeten worden vernietigd.”

Niet preventief

Het bedrijf wordt vanuit Marum geleid. Onderneemster Aletta Westra en haar collega’s hebben het druk om alle telefoontjes te beantwoorden en de bestrijders de weg op te sturen. Preventief bestrijden van de wesp is geen optie. Na een jaar verlaten ze het nest en keren er niet meer terug. “Je weet nooit waar de koningin opnieuw neerstrijkt.”

Rattenplaag

Als de wespenhinder voorbij is, dient zich in de herfst een andere plaag aan, voorspelt Meerburg. “Veel gemeenten hebben hun budget voor Plaagdierbestrijding al opgesoupeerd met de aanpak van de eikenprocessierups. Voor bestrijding van ratten is er straks geen geld meer.” De kans voor de bruine rat, die zich graag rond sloten, struiken en het riool ophoudt, om ongestoord zijn gang te kunnen gaan is groot, voorspelt de deskundige. Ook de zwarte rat, een ander naar exemplaar, zal de ruimte krijgen. Deze soort komt vooral voor in het zuiden van het land.

Bron: https://www.ad.nl/friesland/de-wespenbestrijder-he...

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: