Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Een wereldreis van dieren & insecten

  • donderdag 4 juli 2019

Aedes Flavopictus

Ieder jaar en ieder seizoen worden er weer nieuwe beestjes ontdekt. Insecten en andere diersoorten die ons nog niet bekend waren in Nederland, maar helemaal uit verre landen naar hier zijn afgereisd. Wat is het? Wat doet het? Is het gevaarlijk? Allemaal relevante vragen die in ons opkomen bij het ontdekken van een nieuw soort.

Zo heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onlangs een nieuwe soort mug ontdekt in de gemeente Lelystad. De mug is in een muggenval aangetroffen. Het gaat om de Aedes Flavopictus, net als de Aziatische Tijgermug gaat het hier ook om een exotische soort. Zijn natuurlijke verspreidingsgebieden zijn Japan en Korea. Echter is dit de eerste keer dat deze mug buiten zijn eigen gebied is aangetroffen.

De NVWA heeft besloten om deze muggen hetzelfde aan te pakken als de Tijgermug. Dit houdt in dat alle volwassen muggen bestreden worden en dat broedplaatsen verwijderd worden. Gelukkig is er op dit moment nog geen sprake van ziekten die door de Aedes Flavopictus is overgebracht.

Bruine stinkwants bestreden door Samoerai wesp

Nog een Aziatisch insect is de bruin gemarmerde stinkwants. Deze wants die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt, vormt een bedreiging voor veel gewassen. Onder andere wijndruiven, kersen en blauwe bessen. In de Verenigde Staten heeft het zich al volop verspreid en schade aangericht dat van waarde richting de miljoenen gaat.

Deze bruine stinkwants kan bestreden worden door weer een ander insect dat afkomstig is uit Oost-Azië, namelijk de Samoerai wesp. Doordat de samoerai zijn eieren in die van de stinkwants legt, kunnen de eieren van de stinkwants niet uitkomen. Deze manier van bestrijden wordt ook wel biologische bestrijding genoemd. Biologische bestrijding zorgt voor vermindering in gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarom wordt deze bestrijdingsmethode ook aanbevolen.

Schadevergoeding fipronil slachtoffers

Van Oost-Azië reizen we af naar het Europese Frankrijk. Wie heeft er niet gehoord van Fipronil, een hardnekkig insecticide. Deze insecticide werd gebruikt voor de bestrijding van bloedluizen. Door deze vorm van bestrijding moesten er veel eieren vernietigd worden in 2017 en ook veel leghennen werden afgevoerd, omdat ze niet langer in hun stal konden verblijven. De fipronil bleef namelijk te lang hangen. Maar liefst 25 van de 28 Europese Lidstaten zijn getroffen door de fipronilcrisis van 2017. De 3 landen die niet getroffen waren zijn Portugal, Kroatië en Litouwen.

Het compensatiemechanisme dat door Frankrijk is bedacht is vorige week goedgekeurd door de Europese Commissie. Vanaf nu kunnen de Franse kwekers verwachten dat ze € 350.000,- aan schadevergoeding ontvangen met betrekking tot de kosten van het ontsmetten, maar ook het gedraaide productieverlies.

Helaas kunnen de Nederlandse kwekers hier niet vanuit gaan. De Nederlandse overheid bestempeld het verlies als het risico van ondernemerschap. Door middel van rechtzaken proberen de hennenhouders toch nog een schadevergoeding te krijgen, maar zoals het er nu naar uitziet zullen de 363 pluimveebedrijven zelf voor het verlies op moeten draaien.

BRON
https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2019/06...
https://www.agf.nl/article/9113606/amerikaanse-ond... http://www.vilt.be/franse-overheid-kan-fipronil-sl...

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: