Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Grote zwermen, kleine mestkevertjes

  • donderdag 10 oktober 2019

In grote delen van Oost-Nederland zijn er grote zwermen van de mestkevers van het soort Aphodius waargenomen. Dit is een soort mestkever dat de voorkeur geeft aan paardenmest. De oorzaak van deze hoeveelheden zwermen is nog onduidelijk. Wellicht dat de klimaatverandering hierin een grote rol speelt, maar ook de omschakeling van kunstmest naar organisch mest zal hiermee te maken hebben. Echter lijkt het niet heel waarschijnlijk dat deze twee oorzaken leiden tot zo een grote hoeveelheid.

Van het soort Aphodius zijn er weer verschillende soorten mestkevertjes die in het gras aangetroffen kunnen worden. Echter vliegen deze normaal gesproken wat eerder in het jaar. Behalve in het Oostelijke deel van Nederland, zijn er ook meldingen binnen gekomen vanuit België.

De nu vliegende kevertjes, zetten eitjes af. Als de eitjes uitkomen, zijn er ‘engerlingen’. De Engerlingen zijn maar klein van stuk. Ze zijn maximaal 1 centimeter groot.

De Engerlingen ontwikkelen zich meestal in het mest van paarden of konijnen, maar er zijn ook uitzonderingen. Deze uitzonderlijke gevallen voeden zich met organisch materiaal. Als er gebrek is aan mest of organisch materiaal, dan kunnen ze zelf overgaan op plantaardig voedsel.

Bron: https://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=...

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn