Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Het coronavirus en dieren

  • maandag 8 juni 2020

Ondanks de versoepelde maatregelen, horen we toch nog veel berichtgevingen over het Coronavirus en wat het voor effect heeft op dieren. Zo zijn er diverse soorten onderzocht en hebben we al kunnen lezen dat katten er gevoeliger voor zijn dan honden. Op dit moment worden er allerlei onderzoeken gedaan om hier meer opheldering over te krijgen. In dit artikel komen onder andere insecten, varkens en koeien voorbij.

Doordat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van gekweekte insecten als veevoer, worden er dus ook meer insecten gekweekt. Het is dan natuurlijk van belang dat het voldoet aan de voedselveiligheidseisen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Om die reden hebben Deense en Nederlandse wetenschappers een analyse gemaakt om te kijken of insecten in staat zijn om het Covid-19 virus te verspreiden (onder andere onder de menselijke bevolking). Het resultaat toonde aan dat insecten geen gastheer zijn voor dit virus en dat de kans dus erg klein is dat zij andere dieren of mensen hiermee besmetten.

Ook varkens en kippen kunnen we aan dat rijtje toevoegen. Uit onderzoek is gebleken dat deze boerderijdieren niet besmet kunnen raken met het coronavirus. Tijdens dit onderzoek werd de natuurlijke infectieroute nagebootst. Via de neusholtes dus. Echter blijkt tot nog toe dat het virus voornamelijk van mens op mens wordt overgedragen. Fretten en katten daarentegen, kunnen wel besmet raken.

Toch is het coronavirus van nature een zoönotisch virus. Dat wil zeggen dat het in eerste instantie van dier op mens is overgebracht. Er zijn meerdere soorten van het coronavirus en uiteraard is de één heftiger dan de ander en om die reden kunnen ze bij verschillende dieren ook weer voor andere ziektes zorgen.

In het begin van het zogenoemde coronacrisis werd verteld en er vanuit gegaan dat het virus van vleermuis op mens is overgegeven. Echter is het niet bekend of dit daadwerkelijk zo is. Het enige wat daadwerkelijk bekend is, is dat het Covid-19 en SARS (beide van dezelfde virusfamilie) voor kan komen bij verschillende soorten vleermuizen.

BRON:
Wageningen University & Research
Universiteit Utrecht
Pluimvee

Lees ook: Corona protocol Traas | Traas bedrijfshygiëne

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn