Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

IPM 2023

 • dinsdag 1 maart 2022

Bedrijven mogen vanaf 1 januari 2023 alleen onder voor voorwaarden met rodenticiden werken!

Traas is als eerste bedrijf in Nederland gecertificeerd om te mogen werken volgens de richtlijnen van Integrated Pest Managment (IPM) 2023. Deze regelgeving, die de KBA vervangt, start vanaf 1 januari. Kort gezegd: Alleen gecertificeerde ongediertebestrijders mogen vanaf 2023 in bedrijven met rodenticiden werken!

Agrarische bedrijven in de strijd tegen ongedierte

De meeste agrarische bedrijven zorgen zelf voor hun ongediertebestrijding. Nu de regels veranderen komen er veel administratieve verplichtingen bij, die in de jaarlijkse audit worden beoordeeld, omdat agrariërs ook zelf gecertificeerd moeten zijn als ze rodenticiden toe willen passen. Bespaar tijd en hoge kosten. Zet Traas in voor uw ongediertebestrijding. Met één druk op de knop heeft u, in uw eigen online omgeving, inzage in de gehele knaagdierbeheersing van uw panden en percelen .

Traas voert IPM uit tegen een zeer aantrekkelijk tarief

Knaagdierbeheersing in de agrarische sector wordt er in 2023 niet gemakkelijker op. Wij kunnen u helpen en ontzorgen met plaagdierpreventie en bestrijding in de agrarische sector.

Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden te blijven kopen en gebruiken komen er een aantal wijzigingen aan:

 1. De KBA licentie komt helemaal te vervallen.
 2. U dient de cursus IPM-KBA te volgen met aansluitend een examen, deze wordt aangeboden door KAD. Kosten zijn € 297,50 per persoon voor knaagdierbeheersing binnen (1 dag) en € 595,00 per persoon voor knaagdierbeheersing binnen en buiten (2 dagen). Beide bedragen zijn inclusief cursus, lesmateriaal en examen. Genoemde bedragen zijn ex btw.
 3. U moet worden aangemeld bij KPMB en dient gecertificeerd te worden door een onafhankelijk certificeringsinstituut. Bijvoorbeeld KIWA. Kosten zijn in combinatie met punt 4.
 4. Jaarlijkse audit. Na certificering en implementatie ( € 1.249,00 prijs implementatie cursus van KAD) moet u ook jaarlijks een audit ondergaan. Kosten van deze audit zijn afhankelijk van de omvang van het bedrijf, zoals het aantal fte, locaties en combinatie met andere certificaten. Voor de initiële (eerste) audit zijn de kosten vanaf € 800,00 daarna de jaarlijkse opvolg audit waarvan de kosten liggen tussen de € 500,00 en € 700,00. Daarbovenop komt er voor u, als KPMB-deelnemer, o.a. het beheer van het schema en register. Deze zijn momenteel vastgesteld op € 55,00 per jaar. Genoemde bedragen zijn ex btw.
 5. U mag de Rodenticiden alleen volgens de Integrated Pest Management (IPM) richtlijnen gebruiken. En alleen als u gediplomeerd en gecertificeerd bent.
 6. Op voorhand dient u al in te spelen op de situatie. Dus d.m.v. monitoren i.p.v. direct of preventief te moeten bestrijden. Zorg dat een omgeving onaantrekkelijk wordt door een goed habitat management, goede hygiëne en wering.
 7. Werkt stap 6 niet dan kan men overgaan op het gebruik van mechanische vallen.
 8. Hebben de mechanische vallen onvoldoende effect of is er sprake van een noodsituatie dan mag men bij uitzondering chemische bestrijdingsmiddelen inzetten.

Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Neem contact op via 088-2212122.

Gif alleen inzetbaar door gecertificeerde bedrijven

Al jaren is er een regelgeving die het gebruik van gif buiten gebouwen beperkt. Hierdoor wordt al milieuvriendelijker beheer van knaagdieren gestimuleerd. Door de nieuwe regels wordt ook het gebruik van rodenticiden binnen gebouwen beperkt. Ze mogen uitsluitend worden geplaatst als niet-chemische maatregelen niet hebben geholpen en er sprake is van een locatie met verhoogde plaagdruk. Hierdoor is de kans kleiner dat er gif in het milieu terecht komt, met als voordeel dat er geen doorvergiftiging of resistentie optreedt.

Traas is volledig gecertificeerd

Vóór 2023 dienen ongediertebestrijders een cursus te volgen, met aansluitend een examen én moet het bedrijf zijn geauditeerd. Dit om te kunnen waarborgen dat de bedrijfsvoering voldoende is aangepast. Traas heeft dit als eerste in Nederland succesvol afgerond! Hiermee loopt het bedrijf voorop in de markt en toont het aan dat het voldoet aan de eisen die worden gesteld vanaf 2023.

In de afgelopen 25 jaar heeft Traas landelijke dekking gerealiseerd in Nederland en in België. Daarmee zijn we één van de vijf grootste ongediertebestrijders in de Benelux. In de loop der jaren hebben we diverse certificaten behaald om zo goed mogelijk te voldoen aan de wensen en eisen in ons vakgebied.

Traas beschikt over:

 • 3 internationale kwaliteitscertificaten
 • 1 Europees branchekeurmerk
 • 1 nationaal kwaliteitscertificaat
 • 3 nationale branchekeurmerken
 • 1 productcertificaat
 • Lidmaatschap van een landelijke branchevereniging
 • Lidmaatschap van een internationaal samenwerkingsverband
 • Erkenning als restaurateur door Monumentenzorg

Heeft u te maken met de nieuwe wetgeving rondom IPM 2023?

Vraag naar onze mogelijkheden, neem contact op met Traas Nederland via 088-2212122 of stuur een e-mail naar info@traasnederland.nl.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn