Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Bijen overlast

Er zijn verschillende soorten bijen. De meest bekende is natuurlijk de honingbij..

Honingbijen

De honingbij is bruin van kleur en heeft een donker achterlijf met haarbanden. Op het borststuk zitten bruingele haren.

Bijen hebben een onderlinge verdeling dat bestaat uit 3 “rangen”.Je hebt namelijk de darren (mannen), de werksters (de onvruchtbare vrouwen) en de koningin (de vruchtbare vrouw). Alle 3 hebben ze een eigen rol en functie. Darren zijn namelijk alleen goed voor de voortplanting. Ze hebben geen angel en sterven na het paren. De overgebleven mannetjes worden na paringstijd uitgemoord door de werksters of verstoten uit het volk. Ze zijn 1,5 cm en daarmee groter dan de werksters.

De werksters zijn 1,2 cm en hun rol is eigenlijk om de rest van het volk de winter door te helpen. Met de rest van het volk worden jonge werksters en koninginnen bedoeld. Ze leven in de zomer ongeveer 6 weken en hun korte leven bestaat, zoals de naam al zegt, voornamelijk uit werken. Zij zorgen voor de koninginnen en de eitjes. Echter leven ze in de winter wat langer. Dit is omdat er geen larven zijn om te voeden, dus kunnen ze alle honing gebruiken om zich warm te houden en langer te overleven.

De koninginnen zijn de hoogste in de rang en zijn daarmee ook de grootste, ze zijn namelijk 1,8 cm. Een bijenkoningin heeft maar één echte taak en dat is eitjes leggen. Jonge koninginnen overwinteren en bouwen de volgende zomer weer een nieuw nest.

In principe kan de honingbij geen schade veroorzaken. Ze kunnen wel op ongelukkige plekken zitten.

Zijdebijen

De zijdebij lijkt in principe veel op de honingbij, maar heeft op het achterlijf geen donkere maar witte haarbanden. Echter bestaan er verschillende soorten van de zijdebij. Enkel in Nederland bestaan er al 9 soorten van de zijdebij. Vaak zijn ze 1-1,5 cm groot en leven ze in zanderig grond waar ze gangen graven om hun nest te maken. De beestjes leven in de lente- en zomermaanden en zijn vaak te vinden in de buurt van wilgen.

In tegenstelling tot de honing bij kunnen ze wel schade aanbrengen. Namelijk aan zandsteen gemetselde muren.

Bijen zijn hele nuttige beestjes en zorgen voor de bestuiving van planten en cultuurgewassen. Ze verzamelen stuifmeel en nectar. Daarnaast maken ze ook propolis (bouwstof).

Waarschuwing!

Bent u gestoken door een bij en bent u hier allergisch voor? Bel dan direct een arts!

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn