Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Vleermuizen overlast

Vleermuizen zijn zoogdieren die in tegenstelling tot zwevers écht kunnen vliegen. De vleugels van vleermuizen zijn voorzien van een vlieghuid die tussen vingers en voor- en achterpoten en staart zit. Er zijn diverse soorten vleermuizen zoals dwergvleermuizen en laatvliegers. Sommige soorten (zeer zeldzame) komen slecht op één enkele plek voor zoals een bepaalde grot.

Geschiedenis van vleermuizen

Vroeger werd onderscheid gemaakt tussen grote en kleine vleermuizen. De megachiroptera (grote) zijn vleermuizen die zich oriënteren op het zicht en vaak fruit eten. Vleerhonden zijn een voorbeeld van megachiroptera. De microchiroptera (kleine) bestaat vrijwel alleen uit vleesetende vleermuizen die voornamelijk gebruikmaken van echolocatie.

Vleermuizen in Nederland en België

In Nederland en België komt slechts een klein soort van alle vleermuizen voor (ongeveer 7 soorten). Door de nachtelijke leefwijze van vleermuizen hebben veel mensen nog nooit een vleermuis in het wild gezien. Wereldwijd zijn er zo'n 1.100 soorten.

Leefwijze van vleermuizen

Vleermuizen die actief zijn binnen Europa zijn meestal insecteneters. Door middel van de echolocatie worden insecten in de lucht gevangen. Omdat er in de winter nauwelijks insecten rondvliegen houden vleermuizen, actief in Nederland en België, een winterslaap. Vleermuizen paren net voor de winter zodat de bevruchting en eisprong na de winter plaatsvindt. Meestal is er maar één jong. Vleermuizen kunnen tot tientallen jaren oud worden en planten zich maar langzaam voort. Ze zijn meestal zeer trouw aan hun standplaats en overwinteringsplaats.

Overlast door vleermuizen?

Het bestrijden van vleermuizen is strikt verboden, dit omdat vleermuizen beschermde, nuttige beestjes zijn. Ze kunnen per nacht zelfs tot wel 800 insecten wegvangen. Dus mocht u overlast hebben door vleermuizen, denk dan aan het feit dat:


  • Het insecteneters zijn en dus niet knagen;
  • Ze geen nest maken en dus ook geen nestmateriaal naar binnen nemen;
  • Geen parasitaire ziekten overbrengen op huisdieren of mensen.

Meer informatie over vleermuizen?

Wenst u meer informatie over vleermuizen in uw regio? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een adviseur van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn
Traas preventieplan