Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Mieren en mierennesten bestrijding? Bel Traas Ongediertebestrijding!

Mieren komen in bijna iedere tuin voor. In de winter hebben we er geen last van, maar zodra het buiten warmer wordt komen de mieren weer tot leven. En dan niet alleen in de tuin, want als we ze maar even de gelegenheid geven, dan zijn mieren ook zo in huis.

Het begint meestal met op het oog een enkele mier. Dat lijkt onschuldig. Maar als die ene mier de weg naar de voorraadkast heeft gevonden, hoeft het niet lang meer te duren of er kunnen hele hordes mieren volgen. Omdat mieren harde werkers zijn en ook niet snel opgeven, is het moeilijk om ze te bestrijden.

De mier

De mieren behoren tot de meest voorkomende soorten insecten op aarde. Mieren leven bijna overal op de wereld, behalve op de poolgebieden. Ze hebben een enorm aanpassingsvermogen en een sterke overlevingsdrang. Door dat aanpassingsvermogen zijn er dan ongeveer 12.000 miersoorten ontstaan. Mieren zijn er niet alleen in zwart, bruin en rood, er bestaan ook gele, groene, goudkleurige en grijze mierensoorten. Het lichaam van de mier lichaam is in drieën verdeeld. Ze hebben ook drie paar poten. Op hun kop zitten voelsprieten, dit is ook het zintuig waarmee ze kunnen ruiken en voelen. De ogen van mieren zijn minder goed ontwikkeld. Er zijn ook vliegende mieren. Dit zijn de koninginnen en de mannetjesmieren. Zij hebben vleugels waarmee ze de zogenaamde ‘bruidsvlucht’ uitvoeren. Na het paren sterven de mannetjes. De koninginnen zoeken dan nestplaatsen om een nieuwe kolonie op te richten. Een mierenkolonie bestaat uit een koningin, de werksters en een kleiner aantal jonge mannetjes en jonge koninginnen.

Mierennesten

Mieren bouwen hun nesten bij voorkeur in kieren, gaten of in een zachte ondergrond. Vooral in een zachte ondergrond kunnen ze enorme gangenstelsels van hun nesten maken. Hiermee kan de tuin en het terras als het ware worden ondermijnd. Bovendien verspreiden mieren ook bladluizen. Deze zijn niet alleen schadelijk voor planten, maar doden ook hun natuurlijke vijanden zoals de larven van lieveheersbeestjes.

Schadelijk?

Hoewel mieren hele ‘schone’ dieren lijken, dragen ze wel degelijk bacteriën met zich mee. Voedsel waar mieren op hebben gezeten, is dus niet meer geschikt voor consumptie. Als mieren zich in grote aantallen in huis bevinden, is dit dus niet goed voor de hygiëne. Daarom kunnen we er beter voor zorgen dat we mieren buitenshuis kunnen houden.

Voorkomen

Omdat mieren moeilijk te bestrijden zijn, is het beter om te voorkomen dat ze in huis of andere ongewenste plekken komen. Daarom moeten we ook goed preventief te werk gaan. Zorg dat etensresten goed zijn opgeruimd, afgedekt en ingepakt. Laat geen kruimels op tafels en werkbladen achter. Veeg het terras regelmatig en zorg dat er voldoende zand in de kieren blijft. Maak kieren in en rond ramen, deuren en kozijnen dicht met kit of tochtstrip.

Zoetigheid vormt een enorme aantrekkingskracht op mieren. Zorg dat mieren hier dus niet bij kunnen komen!

Bestrijding

Er zijn verschillende chemische middelen om mieren te bestrijden te koop. Deze middelen hebben doorgaans een beperkte werking. Bovendien is het maar de vraag of het middel wel echt op de specifieke soort mieren is gevestigd, die we willen bestrijden.

Als mieren echt in grote aantallen voorkomen en een plaag vormen, is het daarom beter om een specialist in te schakelen. Heeft u overlast van mieren? Neem dan vandaag nog contact op met de Traas vestiging in uw regio.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn