Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Oosterse kakkerlak

Uiterlijk van de Oosterse kakkerlak

De oosterse kakkerlak is blauw / zwart van kleur en worden ook wel bakkerstor genoemd, ze zijn 2.1 tot 2.8 cm lang. Dit is exclusief de antennen. De vrouwtjes hebben kleine vleugels, terwijl mannetjes grotere vleugels hebben. Oosterse kakkerlakken kunnen echter niet vliegen. De nymf zijn ongevleugeld en donkerder van kleur. Het ei pakket van de oosterse kakkerlak bevat gemiddeld zo'n 16 eitjes.

Leefwijze en ontwikkeling van de Oosterse kakkerlak

Het leven van een Oosterse kakkerlak duurt gemiddeld 2 tot 9 maanden. De vrouwtjes zetten in deze periode gemiddeld 5 tot 20 ei pakketjes af. Uit deze ei pakketjes komen weer 16 kleine kakkerlakken. Oosterse kakkerlakken hebben een uitwendig skelet. Dit houdt in dat ze dus niet verder kunnen groeien. De ontwikkeling van ei tot volwassenheid duurt bij 25 graden Celcius gemiddeld 13 a 17 maanden. De temperatuur bepaalt de snelheid van ontwikkeling.

De oosterse kakkerlak is lichtschuw, een alleseten maar heeft een voorkeur voor zoet en zetmeel. Oosterse kakkerlakken kunnen wel 2 tot 4 weken leven zonder voedsel. Een optimale temperatuur voor oosterse kakkerlakken is doorgaans ca. 25 graden C. 15 uur bij -4 graden C. is doorgaans fataal. Oosterse kakkerlakken bevinden zich vooral op vochtige, donkere plaatsen in keukens, kruipruimtes/kelder en voornamelijk bij waterleidingen.

Schade en overlast door de Oosterse kakkerlak

De schade door Oosterse kakkerlakken in woningen kan aanzienlijk zijn. De kakkerlakken laten in ieder geval over waar ze zitten hun uitwerpselen achter. Hierdoor bevuilen ze niet alleen voedsel komen er diverse bacteriën vrij. Ze zijn dus echte ziekte verspreiders. Een paar voorbeelden van voorkomende ziekten door kakkerlakken zijn: Salmonella, Hospitalismus, ziekte van Weil, Paratypus en nog vele anderen. Naast bovengenoemde schade laten kakkerlakken ook nog eens een onaangename geur achter door de uitscheiding via de rugklier.

Bestrijding en preventie van de Oosterse kakkerlak

Bestrijding van de Oosterse kakkerlak bestaat uit diverse stappen. Allereerst is hygiëne een belangrijke voorwaarde. Wanneer u ervoor zorgt dat uw huisjes netjes schoon en opgeruimd blijft, verklein je de kans op de aanwezigheid van kakkerlakken zoals de oosterse kakkerlak. Tevens is het belangrijk zoveel mogelijk voedselbronnen weg te laten of te bewaren in koele magazijnen/koelkasten. Verder is het dichten van naden en kieren een goede manier van preventie tegen kakkerlakken maar ook andere soorten ongedierte. Tot slot is het belangrijk om voortplantingsbronnen te saneren.

Meer informatie over de Oosterse kakkerlak

Wilt u meer informatie over (de bestrijding) van de Oosterse kakkerlak? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een bestrijder van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn