Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Vogelvlo

Uiterlijk van de vogelvlo

De vogelvlo is zijdelings afgeplat, lichtbruin tot zwart van kleur. Ze hebben geen vleugels, maar wel zijn duidelijk de springpoten zichtbaar. Eitjes zijn ovaal van vorm, circa 0,5 mm lang. De larve is witachtig tot crème, pootloos en heeft geen ogen. De lengte van de larve is 1,5 tot 5 mm. Een pop is crèmekleurig tot bruin.

Ontwikkeling van de vogelvlooien

Vogelvlooien ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Het eistadium duurt bij kamertemperatuur een week. Bij ongunstigere temperaturen tot enkele weken. Per bloedmaaltijd worden 4 tot 8 eitjes gelegd. Het totaal aantal eitjes kan oplopen tot enkele honderden.

Het popstadium duurt 1 tot 2 weken, maar onder absolute rust (wanneer er geen trillingen zijn) kan dit verlengd worden tot 1 jaar. De maximale leeftijd imago is 1 jaar.

Leefwijze van vogelvlooien

Vogelvlooien komen niet alleen bij de eigen gastheer voor, maar veelvuldig in nesten van vogels, die op of rondom huizen broeden. Bij het verlaten van de nesten door jonge vogels, dringen de vogelvlooien dikwijls de woningen binnen. In het algemeen kunnen zij zich hier niet lang handhaven. De vrouwelijke exemplaren blijven soms met de zuigsnuit in de huid verankerd zitten en vormen zo een stationaire parasiet.

Schade door vogelvlooien

Vogelvlooien zuigen bloed bij hun gastheer en veroorzaken daardoor huidirritatie en jeuk. Sommige soorten geven ziekten door.

Bestrijding en preventie van de vogelvlo

Zorg dat er geen vogelnesten onder de dakpannen komen en controleer vogelhuisjes tegen de gevel. Na het uitvliegen van de jongen kunnen de nesten verwijderd en schoongemaakt worden. Controleer regelmatig de rust- en slaapplaats van huisdieren, want de vogelvlo is niet kieskeurig wat zijn gastheren betreft.

Meer informatie over vogelvlooien of de bestrijding ervan?

Wenst u meer informatie over vogelvlooienbestrijding in uw regio? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een bestrijder van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn
Traas preventieplan