Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Bosmuis

Het uiterlijk van de bosmuis

De bosmuis is te herkennen aan zijn licht-geelbruine tot donkerbruine rug, zijn buik is lichter van kleur. De rug en buikzijde zijn gemarkeerd door een oranje-bruine scheidingslijn. Het is een flinke muis met een spitse snuit en grote uitstaande oren, lange staart en grote, zwarte ogen. De oren en ogen zijn groter dan die van een gewone huismuis. Dat geldt ook voor de achterpoten. Volwassen bosmuizen hebben een lichaamslengte van 7,4 tot 10,7 cm en een staartlengte van 7,3 tot 11,5 cm. Doordat de staarthuid van de bosmuis op sommige plaatsen flinterdun is kan het zomaar zijn, dat als hij aan de staart wordt opgepakt, de huid er vanaf wordt gestroopt.

De ontwikkeling en leefwijze van de bosmuis

Bosmuizen graven en klimmen graag. Door hun lange achterpoten zijn het uitstekende springers. Ze kunnen wel 65 cm hoog en tot 80 cm ver springen. Bosmuizen leven van groene plantendelen, noten, zaden, insecten, wormen e.d. Bij voorkeur leven ze aan de bosrand met een dichte ondergroei, of open bos plekken met struikgewas, maar ook in aangrenzende tuinen met bomen en struikgewas. De bosmuis woont in een zelf gegraven ondergronds hol, die wel tot wel 1 meter diep kan liggen. Een vrouwtje werpt gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar, met een nestgrootte van 3 tot 7 jongen. De maximale leeftijd is circa 1 jaar.

Schade en overlast door de bosmuis

Bij bloemkwekerijen kunnen bosmuizen veel schade aanrichten. Dit doordat ze knagen aan de bloemknoppen. In de land- en tuinbouw eten ze graag aan bietenzaadjes. Verder knagen ze graag aan consumptienoten en gedroogde vruchten. Er kan ook schade zijn door geuroverlast. Deze geur lijkt op wildgeur.

Het voorkomen van overlast door de bosmuis

Voorkom zoveel mogelijk aanbod van voedsel. Verwijder hoog gras en voorkom rommelhoeken. Openingen in buitenmuren kunnen worden gedicht. Ventilatieopeningen maximaal op 0,5 cm breedte houden en fijnmazig gaas gebruiken. Kieren onder deuren kunnen met een strip worden afgedicht. Geeft u de voorkeur aan een natuurlijke bestrijding, dan kan dit ook. Natuurlijk kun u ook natuurlijke vijanden inzetten om de overlast te beperken enkele voorbeelden zijn de torenvalk, bosuil, kerkuil, steenuil en de velduil. Indien gewenst kunnen wij hiervoor diverse kasten leveren, zodat de omgeving voor deze dieren extra aantrekkelijk wordt.

Meer informatie over de bosmuis

Wilt u meer informatie over (de bestrijding van) de bosmuis? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een bestrijder van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn
Traas preventieplan