Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Spitsmuis

Het uiterlijk van de spitsmuis

De meeste muizen zijn knaagdieren. Zo niet de spitsmuis. Zijn gebit en spitse snuit zijn gemaakt voor het eten van insecten. Zijn neus en snorharen zorgen ervoor dat hij overal de weg vindt. Spitsmuizen zijn te herkennen aan hun smalle schedel die spits toelopend is. De rug is bruin of grijsbruin, de buik is iets lichter. De behaarde staart is de helft tot 2/3 van zijn lichaamslengte. Kenmerkend is ook de vacht. Deze is sterk glanzend. De spitsmuis heeft erg kleine ogen, daarin tegen is het wel zo dat zijn gehoor en reuk vermogen erg goed zijn. De spitsmuis zoekt zijn weg dan ook vaak enkel door gebruik te maken van zijn reuk- en tastorganen.

Leefwijze en ontwikkeling van de spitsmuis

Spitsmuizen worden gemiddeld 2 á 3 jaar oud. Ze planten zich voort in de periode maart tot oktober. Na een draagtijd van 28 tot 33 dagen worden er 4 tot 6 jongen geboren. Ze werpen gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar.

Spitsmuizen zijn erg vlugge en beweegbare muizen. Ze leven voornamelijk ’s nachts en brengen een zacht piepend, fluitend of tjilpend geluid voort. Het zijn goede zwemmers. Ze eten vooral insecten als wormen, slakken, spinnen en larven, maar ook plantaardig materiaal. Onder boomwortels graven ze holen, maar ook andere muizenholen of mollengangen worden benut. Het liefst zijn ze in ruig terrein; kreupelhout, struikgewas, bosranden en tuinen, maar ook in de bebouwde kom kun je ze tegenkomen in bouwafval of gestort puin. De uitwerpselen zijn 0,4 tot 1 cm lang en 0,3 tot 0,4 cm dik, vaak in klonten aaneen geklit. Keutels zijn altijd wel vastgeplakt, onregelmatig van vorm, donkerbruin tot zwart van kleur en ze bevatten veel zand. Vaak zijn er nog glinsterende insectenresten in te herkennen. Per dag eten ze hun eigen gewicht aan voedsel op. Ze houden geen winterslaap.

Schade en overlast door de spitsmuis

Spitsmuizen geven een ranzige stank. Verder geven ze veel vervuiling door urine en uitwerpselen. Boven het plafond zijn ze vaak te horen door piepgeluiden en kreten. Ze kunnen bepaalde ziektes met zich meedragen.

Bestrijding en preventie van de spitsmuis

Alle openingen in buitenmuren muisdicht maken, dus kleiner dan 0,5 cm, vooral stootvoegen en ventilatieopeningen. Zorg ook dat kieren onder deuren niet te groot zijn.

Meer informatie over de spitsmuis

Wilt u meer informatie over (de bestrijding) van de spitsmuis? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een bestrijder van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn
Traas preventieplan