Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Veldmuis

Het uiterlijk van de veldmuis

De veldmuis is bruin tot grijsbruin van kleur met soms kleurvariaties tot zwart toe. De snuit van de veldmuis heeft een plompe, stompe bouw. De oren en ogen van de veldmuis zijn verborgen in de vacht. De veldmuis maakt over het algemeen een kortharige en gladde indruk. Volwassen veldmuizen hebben een lichaamslengte van 9 tot 13 cm lang. De staart van de veldmuis is veel korter dan het lichaam (ca. 1/3 lichaamslengte). Pasgeboren veldmuisjes zijn kaal en blind.

Leefwijze en ontwikkeling van de veldmuis

Veldmuizen zijn goede gravers. Ze leven bij voorkeur op een droge, zonnige en beschutte plaats, maar wel met ruige en dichte plantengroei. Ze eten graag graangewassen, bollen, aardappelen, kool wortels en boomschors. De holen waarin ze leven graven ze zelf. Meestal horizontaal, maar het komt ook voor dat deze soms loodrecht of schuin omlaag worden gegraven, met soms wel een diepte van 60 cm. De uitgangen zijn altijd geopend en onderling verbonden door typerende looppaadjes.

De uitwerpselen zijn 0,4 tot 0,8 cm lang en 0,2 cm dik, groenachtig en zijn te vinden rondom de holen en eetplaatsen.

Per jaar werpen de wijfjes 5 à 6 keer. Ze geven per keer zo’n 5 tot 6 jongen. De draagtijd is 3 weken. Vermoedelijk zogen ze de jongen 3 tot 4 weken. Na 25 dagen zijn de jongen geslachtsrijp. De veldmuis leeft een jaar tot 16 maanden.

Schade door de veldmuis

- Knaagschade aan de bast aan de voet van jonge bomen.
- Overbrengen van modderkoorts.
- Schade in weilanden door ondermijnen van de grasmat of het bouwland door knagerij.
- Schade in boomgaarden kan zeer aanzienlijk zijn (ringen van de bomen)

Bestrijden en preventie van veldmuizen

Zorg dat terreinen vrij zijn van ruige begroeiing. Zorg tevens voor een goed weidebeheer, houd de grasmat kort en egaal, maak slootkanten schoon en de begroeiing hiervan kort. Bij boomgaarden de bomenrij in zwarte grond zetten en bodembegroeiing kort houden.

Meer informatie over veldmuizen?

Wilt u meer informatie over (de bestrijding) of knaagdierwering van de veldmuis? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een bestrijder van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn
Traas preventieplan