Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Zwarte rat

De zwarte rat is zeldzaam in Nederland

De zwarte rat is binnen de Nederlandse grenzen nog relatief zeldzaam. Zo is de zwarte rat nog maar enkel gesignaleerd in de Amsterdams (havens) en de zuidelijke provincies: Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. De zwarte rat leeft dan ook bij voorkeur in de omgeving van havens, pakhuizen en supermarkten.

Anders dan de bruine rat, is de zwarte rat slanker, heeft hij een lange ruige vacht, een spitsere snuit en grotere oren. Ook is de staart van de zwarte rat langer. Een volwassen zwarte rat heeft een lengte van ongeveer 12 tot 24 cm.

De ontwikkeling en leefwijze van de zwarte rat

De draagtijd van zwarte ratten bedraagt 20 tot 24 dagen. De gemiddelde worp van de zwarte rat bestraat uit 6 jongen tot 10 jongen. Gedurende een jaar kan de zwarte rat tot maximaal 6x bevallen. Zwarte ratten worden gemiddeld 2 jaar.

De zwarte rat is een uitstekende klimmer en springer. De zwarte rat leeft dan ook het liefst op hoge, droge plaatsen in gebouwen en/of aan boord van schepen. Anders dan de bruine rat, zwemt de zwarte rat liever niet. De zwarte rat is niet echt kieskeurig wat betreft zijn voeding, zo staat hij bekend als een alles eter. Indien de situatie het toelaat geeft hij wel de voorkeur aan granen, zaden, meel en/of vruchten.

Schade en overlast door de zwarte rat

De meest voorkomende schades die door de zwarte rat wordt aanricht zijn: Bevuiling van de voedselvoorraden en knaagschade. Het risico die deze schades met zich mee brengen, is dat aangetaste spullen ziekten zoals de pest kunnen veroorzaken.

Het voorkomen van overlast van de zwarte rat

De meest effectieve manier om van de overlast van zwarte ratten te komen kan door de omgeving zo onaantrekkelijk en/of ontoegankelijk mogelijk te maken voor zwarte ratten. Dit houdt o.a. in dat er geen rommel en/of vuilnis mag rondslingeren.

Daarnaast adviseren wij de ventilatieopeningen in buitenmuren niet breder te maken dan 0,5 cm en op de buitenmuren gladde stroken te bevestigen van +/- 25 hoog, zodat hij onmogelijk naar binnen kan komen. Dit houdt o.a. ook goed sluitende deuren in.

Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongediertepreventieplan in orde is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over rattenwering of het bestrijden van de zwarte rat, neem dan vandaag nog contact op met de Traas vestiging in uw regio.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media:

Facebook Twitter LinkedIn
Traas preventieplan