Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Herfstvlieg

De herfstvlieg heet in Engeland de “face fly”, vanwege zijn gewoonte om rond de kop van rundvee en paarden te zwermen.

Uiterlijk van de herfstvlieg

De herfstvlieg lijkt op de kamervlieg. De lengte is 6 tot 7 mm. Bij het mannetje staan de ogen zeer dicht bij elkaar. Het borststuk heeft 4 striemen, het achterlijf is geel met een zwarte rugstreep. Het vrouwtje is minder geel op het achterlijf.

Ontwikkeling van de herfstvlieg

De herfstvlieg ondergaat een volledige gedaanteverwisseling De ontwikkeling van ei tot volwassen dier vind buiten gebouwen plaats. Dit duurt circa 2 weken. Door de vrouwtjes worden in het voorjaar eitjes in groepjes van 6 tot 26 stuks afgezet nét onder het oppervlakte van de mest. Dit is altijd verse mest. De larven doorlopen 3 stadia in een tijd van 3 tot 10 dagen. Het popstadium vind aan de rand van de mest plaats.

Leefwijze van de herfstvlieg

De herfstvlieg komt zeer algemeen voor van maart tot november. In de zomer zie je ze voornamelijk in het vrije veld. Ze leven van honing, stuifmeel en honingdauw, een afscheidingsproduct van de bladluis. De larven leven voornamelijk in de mest van koeien en paarden. Herfstvliegen zitten graag in de zon, op schuttingen, muren en hekken. Voor paarden en koeien kunnen de wijfjes een ware kwelgeest zijn. In het najaar komen ze in grote aantallen in groepen gebouwen binnen om te zoeken naar goede overwinterplaatsen, vaak spouwmuren en zolderverdiepingen.

Schade door de herfstvlieg

Door de grote aantallen zijn herfstvliegen in gebouwen hinderlijk. Herfstvliegen worden aangetrokken door menselijke transpiratie en zweet van dieren.

Meer informatie over herfstvliegen of de bestrijding ervan?

Wenst u meer informatie over herfstvliegenbestrijding in uw regio? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een bestrijder van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: