Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Kamervlieg

De kamervlieg komt af op allerlei voedsel wat ze alleen in vloeibare vorm kunnen opnemen.

Uiterlijk van de kamervlieg

De lengte van een volwassen kamervlieg is 0,7 tot 0,8 cm. De larve (made) van de vlieg is pootloos en ongeveer 1 cm lang. Er is geen duidelijke kop zichtbaar. De pop, wat ook wel het ”tonnetje” wordt genoemd, is bruin van kleur.

Ontwikkeling van de kamervlieg

Kamervliegen krijgen een volledige gedaanteverwisseling. Een wijfje legt tot 600-2000 eitjes, circa 100-150 per keer. Het eistadium duurt 1 tot 3 dagen, het larve stadium circa 1 week en het popstadium 3 tot 8 dagen. Om van ei tot volwassen dier te komen duurt circa 1 tot 3 weken.

Leefwijze van de kamervlieg

De larven van de kamervlieg ontwikkelen zich tot rottend organisch materiaal, zoals in mest in stallen. Kamervliegen komen af op allerlei voedsel dat ze in vloeibare vorm kunnen opnemen. Ze besteden veel aandacht aan hun toilet. Dit doen ze door de poten tegen elkaar te wrijven en de vleugels af te vegen. Spoedig na de paring sterven de mannetjes. De vrouwtjes leven echter 2 tot 3 maanden. De larven van de kamervlieg leven niet dieper in het afvalmateriaal dan enkele centimeters.

Schade door de kamervlieg

Kamervliegen bevuilen oppervlakken. Ze kunnen ziektekiemen overbrengen op de mens en dier via de poten, monddelen, haren en uitwerpselen; dit kunnen bacteriën zijn, virussen en andere schadelijke micro-organismen. In grote aantallen zijn ze hinderlijk.

Bestrijding en preventie van kamervliegen

Houd afval afgedekt en voer het snel af, afvalbakken steeds reinigen. Waar nodig kan vliegengaas, horren, lintgordijnen geplaatst worden. Ontwikkelingsbronnen zoals mestopslag opsporen en saneren.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: