Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Klustervlieg

Klustervliegen komen in het najaar massaal naar gebouwen toe om te overwinteren.

Uiterlijk van de klustervlieg

De klustervlieg lijkt wel wat op de kamervlieg, maar is met zijn circa 8 mm langer. Ze hebben veel goudkleurige haren op de thorax. De abdomen zijn grijs.

Ontwikkeling van klustervliegen

Klustervliegen ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. De ontwikkeling van ei tot volwassen dier vindt buiten gebouwen plaats. De eitjes worden door het vrouwtje alleen afgezet in kieren in de grond. In de zomer komen deze eitjes na 3 dagen uit. Larven van de klustervlieg parasiteren op regenwormen. Zo gaan ze mee de grond in. Ze eten de wormen van binnenuit op.

Als de larve het popstadium heeft bereikt, verlaat hij de worm om zich in de grond te verstoppen. Waarschijnlijk geven ze 1 tot 2 generaties per jaar. In het najaar komen de klustervliegen in grote aantallen in groepen de gebouwen binnen om te overwinteren, vaak in spouwmuren.

Leefwijze van klustervliegen

In het najaar verzamelen de vliegen zich in zwermen en gaan op zoek naar een overwinteringsplaats. Bijvoorbeeld in een holle boom of spouwmuur. Soms zoeken ze de holle ruimten in woonhuizen, flats of kantoorpanden. Klustervliegen kunnen ook via de dakpannen binnenkomen. In het voorjaar, als de zon warmte gaat geven, ontwaken ze uit hun rusttoestand. Ze worden dan actief en verspreiden zich in de gebouwen. Tijdens de eerste warme dagen houden zij zich overdag op aan de buitenzijde van de gebouwen waar ze hebben overwinterd. Door de naden en kieren komen ze naar buiten. Na enkele weken zijn ze definitief weg van hun overwinterplaats.

Schade door klustervliegen

Door de grote aantallen zijn ze in gebouwen erg hinderlijk.

Bestrijding en preventie van klustervliegen

Er kunnen horren geplaatst worden in open ramen en deuren. Andere openingen in buitenmuren kunnen gedicht worden of voorzien worden van fijnmazig horrengaas. In de ventilatieopeningen kunnen kleine roosters geplaatst worden. Naden en kieren dichtkitten.

Meer informatie over klustervliegen of de bestrijding ervan?

Wenst u meer informatie over klustervliegenbestrijding in uw regio? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een bestrijder van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: