Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Dwergvleermuis

Het uiterlijk van dwergvleermuizen

De dwergvleermuis behoort tot de kleinste inheemse vleermuissoorten van ons land. De dwerg vleermuis is slechts 33 tot 45 mm en heeft een vleugelspanwijdte van 200 tot 220 mm en weegt maar 3 tot 8 gram. Dwergvleermuizen zijn over het algemeen donkerbruin van kleur.

De ontwikkeling en leefwijze van de dwergvleermuis

Van april tot mei wordt er gepaard. Na 6-8 weken worden er 1 tot 2 jongen geboren in een kraamkolonie. Het komt ook wel voor dat er 2 keer per jaar geworpen wordt. Tot na de eerste winter zijn de jongen donkerder en grauwer van kleur. Het liefst leven de dwergvleermuizen op terreinen met bomen, tuinen en rond lantaarnpalen en vermijden ze grote, open oppervlakten. Ze leven van kleine insecten, zoals muggen, motjes, schietmotten en gaasvliegen in de lucht. Ze vliegen vlak voor, of vlak na zonsondergang. Zomers verblijven ze vrijwel altijd in gebouwen, ’s winters vaak in spouwmuren, maar ook in grote groepen in groeven en grotten. De vliegopening wordt gemarkeerd door uitwerpselen en urinesporen. Het komt wel eens voor, dat jongen per ongeluk in woningen terechtkomen en voor (onnodige) paniek zorgen.

In de nabijheid van slaapvertrekken kunnen dwergvleermuizen soms voor geluidshinder zorgen bij het in- en uitvliegen. De vleermuis maakt gebruik van echolocatie. Dit zijn geluiden die voor het oor van de mens vrijwel onhoorbaar zijn.

Wering van dwergvleermuizen

Vleermuizen zijn beschermde diersoorten. Klachten mogen niet zonder noodzaak worden opgelost door ze te doden, verstoren, te vangen en verplaatsen of door hun hol/voortplantings- of rustplaats ontoegankelijk te maken. Angst voor deze diertjes, overlast door uitwerpselen en lawaai worden ook niet als noodzaak gezien. Wering in gebouwen kan uitsluitend aangebracht worden in de periode dat de vleermuizen niet aanwezig zijn.

Voor wering dient een ontheffing of vrijstelling te worden aangevraagd bij de Provincie.

Meer informatie over dwergvleermuizen of de wering ervan?

Wenst u meer informatie over het weren van dwergvleermuizen in uw regio? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een bestrijder van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: