Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Laatvlieger

Laatvliegers jagen tamelijk hoog rond loofbomen

Laatvliegers jagen met een karakteristieke, rustige vleugelslag boven weilanden, langs bosranden, boven wegen en brede watergangen. Ondanks hun “bedaarde” manier van vliegen zijn ze met hun brede vleugels zeer wendbaar.

Uiterlijk van de laatvlieger

De lichaamslengte van de laatvlieger is 7 cm. De vleugelspanwijdte ongeveer 38 cm. Het gewicht is circa 25 gram. De vachtkleur is donkerbruin tot bruinzwart. Op de rug zijn de haarpunten soms licht okerkleurig en glanzend. Het gezicht en oren zijn zwart.

Ontwikkeling van de laatvlieger

Waarschijnlijk vindt de paring in de herfst plaats, maar over het paargedrag is weinig bekend. De vrouwtjes verzamelen zich in mei in kraamkolonies, bestaande uit 15 tot 30 dieren. Ze krijgen 1 jong per jaar, meestal in de tweede helft van juni. Na circa zes weken gaan de jongen zelf op zoek naar voedsel.

Leefwijze van de laatvlieger

Laatvliegers gebruiken vaak gebouwen als verblijfplaats en geven de voorkeur aan grote ruimten waar het warm, droog en donker is. De in- en uitvliegopeningen zitten tussen de onderste dakrand tot in de top van het verblijf. Ze kunnen hiervoor ook gebruik maken van open stootvoegen in de gevel. De openingen zijn ietwat groezelig gekleurd en gemarkeerd door uitwerpselen. Deze uitwerpselen hebben een diameter van circa 3 mm.

Schade door de laatvlieger

Laatvliegers vertonen luidruchtig gedrag kort voor het uitvliegen. Binnen 30 minuten is doorgaans de hele kolonie uitgevlogen. Tijdens de zoogtijd, die circa 4 weken duurt, worden per nacht meerdere jachtvluchten gemaakt. Laatvliegers kunnen besmet zijn met rabiës (hondsdolheidsvirus). Wanneer ze zich in de spouwmuur bevinden en met rust worden gelaten, zullen ze geen hondsdolheid op mens of dier overbrengen. Besmette dieren zijn niet agressief en vallen ook niet aan.

Wering van de laatvlieger

Vleermuizen zijn beschermde diersoorten. Ze mogen daarom niet zonder noodzaak gedood, verstoord of verplaatst worden. Eventuele bouwkundige wering of preventie dient uitsluitend te worden uitgevoerd in de periode dat geen vleermuizen aanwezig zijn.

Meer informatie over laatvliegers of de wering ervan?

Wenst u meer informatie over het weren van laatvliegers in uw regio? Dan kunt u contact op nemen met één van onze experts. Omdat wij vestigingen hebben door heel Nederland, zit er altijd wel een bestrijder van ons bij u in de buurt.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: