Ongediertebestrijder nodig? Klik hier! Direct contact?
Bel +31(0)88-22 121 22

Spreeuwenoverlast

Uiterlijk van de spreeuw

De spreeuw is donkerbruin tot zwart en heeft groenachtige glans. Zomer- en winterkleed verschillen van elkaar (licht vlekken). Ongeveer 20 cm groot; snavel is geel in de zomer en zwart in de winter.

Ontwikkeling van de spreeuw

Spreeuwen leggen twee keer per jaar eieren; een nest bevat 1 tot 10 eieren, gewoonlijk 4 tot 6. Broedtijd 10 tot 14 dagen. Jonge spreeuwen vliegen uit na 19 tot 22 dagen (zij zijn grijsbruin van kleur).

Leefwijze van spreeuwen

Spreeuwen zijn eigenlijk insectivoren, maar hebben zich ontwikkeld tot alleseters (omnivoren). Jongen worden gevoerd met uitsluitend insecten. Ze nestelen zich onder dakpannen en vooral ook in holle bomen. Spreeuwen maken kwetterende, onwelluidende geluiden. Als de jongen het nest hebben verlaten, leven ze in kleine vluchten bij elkaar. Naarmate het jaar verstrijkt worden de vluchten steeds groter, tot soms duizenden vogels bij elkaar. Vanaf juni komen de vluchten tegen de avond bij elkaar op zogenaamde roestplaatsen (slaapplaatsen). Spreeuwen hebben een goed ontwikkeld aanpassingsvermogen als het om eten gaat.

Schade door spreeuwen

Spreeuwen kunnen veel schade toebrengen in kersenboomgaarden. Ze strijken vooral in het najaar in grote aantallen in bomen neer om te rusten. Slaapplaatsen met meer dan 120.000 spreeuwen komen voor; de spreeuwen vervuilen dan de omgeving en veroorzaken geluidhinder. Kunnen drager zijn van ziekten als hersenontsteking, vogelziekte en histoplasmose. Ook dierziekten worden overgebracht door spreeuwen.

Bestrijding, wering en preventie van spreeuwen

Roestplaatsen zoveel mogelijk tegengaan. Door middel van geluid; als men dit consequent volhoudt zullen de spreeuwen na een aantal dagen worden verjaagd; het verjagen moet beginnen als het nog licht is en zodra de eerste spreeuwen verschijnen.

Meer informatie over spreeuwen of de bestrijding of wering ervan?

Wilt u meer informatie over het weren, wegvangen of weg schieten van spreeuwen, neem dan vandaag nog contact op met de Traas vestiging in uw regio.

Social Media

Deel deze pagina op Social Media: